Bancă centrală a anunțat și prima prognoză pentru inflația din 2016. Astfel, la finele anului viitor această ar urmă să ajungă la 2,4%. "Repoziționarea la niveluri mai scăzute a traiectoriei inflației prognozate are ca determinant major anticipată accentuare pe termen scurt a scăderii, în termeni anuali, a preţurilor volatile, în principal pe seamă declinului petrolului pe plan mondial, alături de persistenţă deficitului de cerere agregată, consolidarea pe un palier mai scăzut a anticipaţiilor privind inflaţia, precum şi de prelungirea inflaţiei reduse şi a caracterului fragil al redresării activităţii economice din zonă euro şi din alte ţări europene", spune Isărescu.
 
Principalele riscuri în actuală prognoză includ incertitudinile crescute legate de evoluţiile din mediul extern. Cele mai importante dintre acestea: tensiunile geopolitice regionale, situaţia din Grecia şi din zonă Euro, dar și politicile monetare divergente ale principalelor bănci centrale din lume.
 
Traiectoria mai joasă a inflației a influențat decizia BNR de reducere la un nou minim istoric a dobânzii de politică monetară: de la 2,5% pe an, la 2,25% pe an.