‘Au fost sancţionate nouă instituţii de credit, astfel: avertisment scris dat administratorilor ai două bănci (opt cazuri), directorilor ai două bănci (cinci cazuri) şi unui şef serviciu; amendă administratorilor ai două bănci (şase cazuri) şi directorilor ai cinci bănci (13 cazuri); retragerea aprobării acordate unui administrator de bancă, precum şi directorilor a două bănci (patru cazuri). Totodată, o bancă a fost sancţionată cu avertisment scris pentru aspecte legate de clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor’, arată raportul.
În 39 de cazuri de înregistrare a unor deficienţe au fost dispuse măsuri de remediere a acestora, cu termene concrete de îndeplinire.
Sancţiunile au fost impuse, în principal, pentru aspecte legate de activitatea de creditare, clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor, nerespectarea reglementărilor privind sistemul intern de control, administrarea necorespunzătoare a riscurilor semnificative, precum şi pentru nerespectarea principiilor unei practici bancare prudente şi sănătoase.
În ceea ce priveşte reţeaua teritorială a Băncii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP, cinci cooperative de credit au primit sancţiuni care s-au adresat unor membri ai consiliului de administraţie (14 cazuri) sau unor conducători ai cooperativelor de credit (patru cazuri).
‘Sancţiunile au fost date, în principal, pentru nerespectarea reglementărilor privind auditul intern şi sistemul intern de control’, se arată în document.
Printre măsurile dispuse s-au numărat asigurarea unui sistem de raportare a riscului operaţional care să cuprindă şi nivelurile indicatorilor de risc operaţional, identificarea şi evaluarea riscurilor semnificative şi definirea pragului de la care un risc este considerat semnificativ, stabilirea unor tehnici formalizate de diminuare a riscului de piaţă, organizarea şi monitorizarea adecvată a sistemului de control intern, elaborarea de proceduri antifraudă şi altele.
SURSA: Agerpres