Inflația prognozată de BNR este peste valoarea previzionată anterior, pentru decembrie 2024
BNR anticipează că rata anuală a inflației se va situa în decembrie 2024 peste nivelul previzionat anterior și să scadă doar ușor în interiorul intervalului țintei până la finalul perioadei de prognoză în martie 2026. În ședința de luni, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția mai 2024, un document care include cele mai recente date și informații disponibile.
”Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării descreşterii ratei anuale a inflaţiei de-a lungul următoarelor opt trimestre într-un ritm mult încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ceva mai ridicată pe termen scurt decât cea evidenţiată în proiecţia precedentă. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior şi să coboare doar marginal în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei (martie 2026)”, arată raportul BNR.
Incertitudinile și riscurile legate de perspectiva activității economice, implicit evoluția pe termen mediu a inflației, continuă să fie influențate de războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și de evoluțiile economice din Europa, în special din Germania.
De asemenea, absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Aceasta este esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțial, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice.
De asemenea, relevante sunt perspectivele politicii monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.
Datele arată o creștere semnificativă a economiei
Evoluția exportului net a redevenit puternic contracționistă în trimestrul IV 2023, în condițiile în care variația anuală a volumului importurilor de bunuri și servicii a crescut mult mai pronunțat, reintrând în teritoriul pozitiv și depășind-o astfel pe cea a volumului exporturilor.
Drept urmare, deficitul balanței comerciale și cel de cont curent au înregistrat o creștere în termeni anuali în acest interval – după trei trimestre de comprimare –, iar cel din urmă a fost accentuat de deteriorarea semnificativă a soldului balanței veniturilor primare. În ansamblul întregului an, ambele deficite s-au diminuat însă semnificativ în raport cu valorile atinse în 2022, ponderea în PIB a celui de cont curent reducându-se la 7%, față de 9,2% în anul anterior.