Banca Națională a României împlinește 140 de ani de la înființarea sa în 1880 și organizează cu această ocazie o expoziție în aer liber. Cei interesați pot afla astfel istoria celei de-a a șaisprezecea bancă centrală din lume, originea monedei naționale, dar și multe alte informații despre instituția bancară.
Banca Naţională a României (BNR) organizează, în perioada 15 septembrie – 14 octombrie 2020, expoziţia în aer liber dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea instituţiei, a şaisprezecea bancă centrală din lume din perspectivă cronologică.
Conform unui comunicat al instituţiei, expoziţia este amplasată în strada Lipscani nr. 25, în faţa Palatului Vechi al BNR, accesul fiind liber.
Vizitatorii pot afla informaţii despre istoria băncii centrale, personalitatea fondatorului instituţiei, Eugeniu Carada, originea monedei naţionale, dar şi detalii despre principalele atribuţii şi obiectivul fundamental al BNR – asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
O secţiune aparte este dedicată sediului central, care funcţionează în două clădiri monumentale -Palatul Vechi şi Palatul Nou – amplasate în Centrul Vechi al Bucureştiului, precum şi dezvoltării reţelei teritoriale a BNR, compusă în prezent din 6 sucursale regionale şi 13 agenţii, care funcţionează în clădiri de patrimoniu, restaurate în ultimii ani.
Biblioteca şi Muzeul BNR, dar şi rolul instituţiei în context european, ca parte a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), sunt, de asemenea, ilustrate în cadrul expoziţiei.
Expoziţia itinerantă va călători în ţară, în oraşele care găzduiesc sucursale şi agenţii BNR, după un program ce va fi anunţat ulterior. În comunicat se menţionează că acest proiect susţine demersurile BNR de informare a publicului larg cu privire la rolul şi funcţiile băncii centrale.
BNR s-a înființat în anul 1880
Înfiinţarea Băncii Naţionale în 1880 a reprezentat un moment important atât în seria reformelor de modernizare a societăţii româneşti, cât şi în afirmarea internaţională a statului român, a cărui independenţă fusese de curând recunoscută în Europa.
După o jumătate de secol de la apariţia primului proiect de înfiinţare a unei bănci naţionale, la 17/29 aprilie 1880, a fost publicată în „Monitorul Oficial”, nr. 90, Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune, prin care Banca Naţională era înfiinţată ca societate anonimă, cu un capital românesc de 30.000.000 lei şi avea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Statul deținea o treime din acțiuni, iar restul de două treimi aparțineau particularilor. Operațiunile propriu-zise ale BNR au început la 1 decembrie 1880, iar primele sucursale s-au deschis la Iași, Galați, Brăila și Craiova în 1881.
Prin legile adoptate în anii 1890-1892, guvernul român şi BNR au stabilit formula prin care s-a trecut de la bimetalism la monometalismul aur. În anul 1890, cele şapte servicii ale băncii s-au mutat în Palatul Vechi de pe strada Lipscani, construcţie a cărei edificare a influenţat decisiv evoluţia arhitecturii centrului financiar-bancar al Bucureştiului.