BNR anunță că ROBOR a scăzut la 6,24% de la 6,25%
În data de 18 decembrie 2023, Banca Națională a României (BNR) a furnizat informații privind ROBOR la trei luni. Acesta este un indicator utilizat în calculul dobânzilor pentru creditele exprimate în lei.
Se remarcă o ușoară scădere a ROBOR la trei luni la 6,24%, față de 6,25%, o valoare menținută consecutiv în ultimele zile.
ROBOR la trei luni este un indice esențial în determinarea dobânzilor pentru împrumuturile în lei contractate de către populație înainte de luna mai 2019. El este esențial și pentru creditele acordate companiilor în aceeași monedă.
În cursul anului 2023, acest indice a prezentat în mare parte o evoluție descendentă, cu mențiunea că au existat și perioade în care a stagnat.
Fluctuațiile ROBOR sunt modelate de o serie de factori. Dintre aceștia, cei esențiali includ politica monetară a BNR, nivelul lichidității în piață, tendințele inflaționiste și politica fiscală. Acești factori joacă un rol determinant în direcționarea acestui indicator bancar crucial.
În cursul anului 2022, ROBOR a atins un nivel maxim de 8,21% în luna octombrie, conform datelor furnizate de BNR.
În ceea ce privește ROBOR la șase luni, indicator utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a înregistrat o stagnare la 6,30%.
ROBOR la 12 luni a înregistrat, de asemenea, o stagnare, menținându-se la valoarea de 6,36%.
Ce este indicele ROBOR
ROBOR este un acronim pentru „Romanian Interbank Offer Rate”. El reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele cele mai mari bănci din România. Este utilizată ca referință pentru calcularea dobânzilor. Este folosit la majoritatea creditelor cu dobândă variabilă în lei acordate de bănci și instituții financiare.
Procesul de determinare a ROBOR implică un sondaj zilnic la care participă un număr select de bănci. Aceste bănci sunt întrebate la ce dobândă ar putea împrumuta sume de bani între ele pe diferite termene. Media rezultatelor furnizate de bănci determină valoarea ROBOR pentru termenele respective (de exemplu, ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni).
ROBOR-ul fluctuează în funcție de condițiile pieței financiare, ofertele și cererile pentru împrumuturi, precum și de factori macroeconomici. Modificările în nivelul ROBOR pot influența costul creditelor pentru consumatori și întreprinderi, având impact asupra ratelor dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă.
Este important de menționat că ROBOR-ul este doar una dintre ratele de referință utilizate în România și în alte țări pentru a evalua costurile împrumuturilor.