Leul s-a apreciat, astăzi, atât faţă de euro cât şi faţă de dolar, BNR ajunţând un curs de  4,2057 lei pentru un euro, cel mai redus nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Aprecierea monedei naţionale a fost determinată, pe de o parte, de evoluţia valutelor din regiune, dar şi de perspectiva ieşirii din criza politică datorită desemnării, în perioada următoare, a unui nou guvern.

Analiştii economici susţin că, cel puţin până la sfârşitul anului, este de aşteptat ca evoluţia cursului să fie una stabilă, dacă noul Executiv va adopta „în regim de urgenţă” măsurile convenite cu organismele internaţionale. Lucian Anghel, economistul şef al BCR estimează că euro se va menţine între 4,2-4,3 lei.

„În condiţiile în care vom avea un guvern care să adopte bugetul n-ar trebui să se creeze presiune pe cursul de schimb şi, în consecinţă nu vom avea o depreciere a leului. Adoptarea bugetului şi, implicit, a măsurilor convenite cu FMI va determina o îmbunătăţire a sentimentului investitorilor faţă de perspectivele economiei româneşti”, a declarat pentru capital.ro Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale în perioada următoare, Lucian Anghel estimează o mişcare în palierul 4,2-4,3 lei pentru un euro, nivel la care consideră că se poate asigura o competitivitate a exporturilor. „Potrivit analizelor noastre, un curs de schimb care să evolueze în palierul 4,2-4,3 lei pentru un euro poate asigura stabilitate, predictibilitate, o competitivitate a exporturilor şi, de asemenea, nu va afecta inflaţia”, a conchis oficialul BCR.

Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României este de 4,2057 lei/euro, faţă de 4,2232 lei/euro cât a fost ieri ceea ce echivalează cu o întărire a monedei naţionale de 0,41 puncte procentuale.

DETALII:
Citeşte şi Leul se apreciază semnificativ