BNR a devenit una din țintele preferate ale puterii. După scandalul ROBOR și cursul leu-euro, a venit timpul rezervei de aur a României să facă subiectul unui nou conflict între PSD-ALDE și Banca Națională.
Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus un proiect legislativ care prevede repatrierea a 95% din rezerva națională de aur. Pentru a ieși în sprijinul inițiativei legislative, mai mulți lideri ai puterii au început să acuze Banca Națională de lipsă de transparență pe acest subiect.
BNR a oferit astăzi un răspuns extrem de dur față de actorii publici care se implică în dezbateri fără a căuta în prealabil informațiile necesare, sugerându-le să consulte mai întâi documentele oficiale ale băncii.
„Într-o intervenție recentă, doamna Norica Nicolai, membru al Parlamentului European, a acuzat lipsa de transparență a BNR în legătură cu administrarea rezervei internaționale a României, cu deosebire a rezervei de aur. Banca Națională a României respinge ferm aceste acuzații ca fiind complet nefondate. Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României,” precizează BNR într-un comunicat de presă.
Pe cale de consecință, Banca Națională susține că cine acuză o lipsă de transparență nu face decât să ignore documentele oficiale puse în fiecare an la dispoziția autorităților statului și publicului larg.
„Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc și alte materiale explicative în privința administrării rezervei de aur. BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale al băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă. În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute,” conchide Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.