Mulţi dintre românii care au întărzieri mari la plata creditelor nu prea s-au confruntat până acum cu o atitudine tranşantă din partea băncilor. Unii dintre ei stau încă în casele luate pe credit, chiar dacă nu au mai plătit nimic de mai bine de un an. Situaţia s-ar putea schimba radical dacă băncile s-ar concentra pe curăţarea de credite neperformante. Potrivit lui bancherului de investiţii Matei Păun, băncile ar trebui obligate de BNR să scape de aceste credite neperformante, ele fiind cele care blochează cel mai mult economia.
Dintre toate domeniile din economie, sectorul bancar este cel care are nevoie de cele mai multe ajustări şi atâta timp cât întârzie curăţenia internă, băncile blochează cel mai mult revenirea economică, consideră Păun.
"Au multe miliarde de euro blocate în credite neperformante, pe care întârzie să le închidă, să le execute. Băncile nu au capacitatea de a executa aceste credite, astfel că trebuie să le vândă. Blocarea acestor bani afectează apetitul băncilor de a acorda noi credite. În plus, băncile trebuie să îşi eficientizeze reţelele. Au prea multe unităţi şi asta afectează de asemenea apetitul lor de creditare, prin cheltuieli prea mai de funcţionare", explică Matei Păun, managing partner la banca de investiţii BAC Investment România.
Băncile nesănătoase ne afectează pe toţi
"Până acum nu s-a făcut decât să se amâne o curăţenie internă, care să pregătească terenul pentru o revenire economică. Dacă băncile sunt nesănătoase, asta ne afectează pe toţi.
Băncile trebuie obligate să scape de aceste credite, iar asta trebuie să vină din partea supraveghetorului pieţei, adică din partea BNR. Ele nu au această capacitate de a administra creditele neperformante", e de părere Păun.
Proceduri mai simple de insolveţă şi o lege a falimentul personal ar ajuta economia
Potrivit lui, trebuie să învăţăm din experienţele altor ţări. "Putem învăţa din experienţa japoneză, unde băncile nu au făcut asta, iar economia Japoniei a avut mult de suferit şi încă mai suferă. Sau putem vedea experienţa suedeză, unde băncile au fost obligate să îşi facă curăţenie, iar revenirea a fost mult mai rapidă", arată bancherul de investiţii.
Un alt domeniu care ar necesita ajustări ar fi cel al insolvenţelor, din care câştigă doar avocaţii. "Probabil nu ar strica o reformă a procedurilor de insolvenţă şi reorganizare, care sunt foarte stufoase, şi din care câştigă executorii şi avocaţii, nicidecum economia. Totodată, o legislaţie a falimentului personal ar ajuta foarte mult atât debitorii, cât şi economia în ansamblu. Ar permite o curăţenie mult mai eficace", conchide Matei Păun.