Practic, deşi majoritatea analiştilor se aşteptau la menţinerea dobânzii-cheie, la 6%, banca centrală a apelat la o nouă tăiere având confortul reducerii semnificative a inflaţiei, chiar spre nivelul celei din Uniunea Europeană.
Totodată, BNR a decis să gestioneze adecvat lichiditatea de pe piaţa monetară şi a lăsat neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru lei (15%) şi valută (20%).
CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
‘Nu vedem o mişcare imediată din partea băncilor comerciale în ceea ce priveşte dobânda. Corelaţia între ratele de dobândă între Banca Centrală şi cele comerciale există, canalele de transmisie funcţionează, dar ele au fost uneori slabe’, explica guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe 7 noiembrie 2011, la o săptămână după decizia Băncii Centrale de a reduce cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25%, la 6,00%, dobânda de politică monetară.