Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale, vine cu un avertisment extrem de dur: România ar putea rămâne fără 10 bănci în următorul deceniu. Oficialul BNR atrage atenţia că aceste entităţi trebuie să se concentreze, pentru a evita riscul de a dispărea de pe piaţă. Cele 10 bănci la care face referire Rădulescu au cheltuieli operaţionale foarte mari, care apasă puternic pe şansele de supravieţuire.
În prezent, o singură bancă de pe piaţă înregistrează pierderi, însă rezultatele financiare ale tuturor băncilor din sistem au avut o evoluţie sinuoasă în ultimul deceniu, din cauza riscului de credit. În plus, profitul este concentrat doar la nivelul băncilor mari, mai precis 85% din acesta. Cota de piaţă mare le dă voie acestor bănci să-şi reducă ponderea cheltuielilor fixe şi este asociată şi cu costuri de finanţare mai mici, notează digi24.ro.
Primele 10 bănci de pe piaţă românească au costuri operaţionale de circa 50% din venituri, în timp ce, la coada clasamentului, ultimele 10 bănci ajung la costuri şi de peste 100% din venituri. La toate aceste probleme se adaugă şi dezvoltarea agresivă a fintech-urilor în România, care muşcă din cota de piaţă a băncilor tradiţionale. Astfel, Eugen Rădulescu avertizează că, în lipsa unor soluţii rapide, ultimele 10 bănci din sistem ar putea să nu mai existe peste un deceniu în România.