Estimările Guvernului privind o criză pe termen scurt și o revenire ”în V”, așa cum s-a exprimat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, sunt infirmate de prognozele publicate de Banca Națională a României – BNR în Raportul asupra inflației din mai 2020.

Mai mult decât atât: fără atât de necesarele măsuri de relansare economică, pentru sprijinul companiilor și al populației, afectate financiar de pandemia COVID-19, evoluția PIB – ului va continua să fie sub potențial cel puțin până în 2020, avertizează economistul Cristian Socol.

”V-ul este sub nivelul marii”

”Dezastru! Pregătiți-vă de aterizarea dură. România va sta în decalaj recesionist cel puțin 2 ani. V ul este dar sub nivelul marii, pe negativ.

BNR aruncă în aer prognozele Guvernului și anunță intrarea în decalaj recesionist precum și rămânerea României în criză cel puțin până în anul 2022”, a scris Socol pe Facebook.

”Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Visul privind Revenirea în V este contrazis de datele BNR. V ul va fi sub linie adică sub 0 cel puțin 2 ani. Iată că BNR demontează minciuna revenirii rapide a economiei românești, prezentată drept o mare realizare.

Fără un Plan de Relansare Economică, care întârzie să apară, România este aruncată într-o criză profundă din care nu va ieși în următorii 2 ani. În lipsa măsurilor simetrice de stimulare a cererii / ofertei agregate, economia va produce sub nivelul său potențial”, a explcat economistul.

”Contracție severă în trimestrul doi”

În context, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat joi că economia României va înregistra o contracție severă în trimestrul doi al anului în curs, în comparație cu perioada similară a anului precedent, din cauza pandemiei de coronavirus.

El a subliniat că impactul economic iniţial al pandemiei a fost unul puternic, accentuând şi mai mult dezechilibrele existente, pe fondul presiunilor în creştere asociate aprovizionării cu alimente, deprecierii monedei naţionale şi creşterii necesarului de lichiditate.

Astfel, luând în calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimările oficiale privind evoluţia PIB pentru trimestrul II indică o contracţie de 14% a activităţii economice faţă de trimestrul anterior.

”Temeri privind deficitul bugetar”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a vorbit despre incertitudinile din economia României, enumerând criza sanitară, necunoaşterea impactului asupra economiei, necunoaşterea impactul măsurilor guvernamentale pentru sprijinirea economiei şi ceea ce se întâmplă cu preţul materiilor prime la nivel mondial.

Avem ”certitudinea că deficitul bugetar va creşte semnificativ, că cifrele legate de creşterea economică vor scădea semnificativ, şi că deficitul de cont curent, celălalt deficit care ne îngrijorează, se va consolida undeva peste 4% pentru că, chiar dacă balanţa bunurilor comerciale pare a fi uşor modificată, pentru că nu mai sunt importuri semnificative, cel puţin aşa pare deocamdată, România fiind un exportator de servicii, de transport, de exemplu, acestea sunt puse sub semnul întrebării”, a spus Suciu.

”Bugetul este deja aruncat cu totul în aer, practic. Nu ştiu despre ce vorbim.

Important este ca acest deficit bugetar pe care îl va avea statul român, să poată fi plătit, să poată fi acoperit” a precizat Dan Suciu, întrebat dacă România şi-ar permite pentru această toamnă o dublare a alocaţiilor şi o creştere a pensiilor cu 40%.

 

Sursa: Facebook Cristian Socol

Sursa: Facebook Cristian Socol