"Parlamentul hotărăşte legile. Ne aşteptăm să aibă în vedere aceste recomandări (transmise de preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) ca şi recomandările Băncii Centrale Europene şi să iasă o lege mai bună, o lege care să pună în concordanţă scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuinţe, nu a altora, cu textul legii", a spus Isărescu.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.
Conform cererii de reexaminare, principiul dării în plată (datio in solutum) este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor. 'Apreciem că aplicarea acestui concept în legătură cu instituţia creditului ipotecar este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituţiei dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate în evaluarea valorilor economice', se menţionează în document.
Şeful statului a susţinut că darea în plată trebuie legiferată astfel încât să preîntâmpine sau să diminueze hazardul moral în relaţia dintre creditor şi debitor, într-un context contractual în care comportamentele economice ale acestora să fie ghidate de principiul responsabilităţii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor lor legitime
Actul normativ a fost iniţiat de deputatul Daniel Zamfir, care şi-a susţinut proiectul pe întregul parcurs parlamentar cu argumentul că peste 800.000 de debitori aflaţi în dificultate financiară vor putea să beneficieze de principiul dării în plată.
Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, a prezentat, recent, o statistică cu datele de la finalul lunii octombrie 2015, din care reiese că, la acea dată, erau în derulare 491.600 de contracte de credit cu garanţie imobiliară, pentru persoane fizice, din care numai 37% sunt ipotecare, adică pentru locuinţe. Potrivit acestuia, dintre clienţii cu credite ipotecare, 3.742 aveau restanţe mai mari de 90 de zile la finalul lunii octombrie. "Cel mai probabil, acestea sunt persoanele aflate în reală dificultate financiară", a mai spus Olteanu.
La rândul lor, reprezentanţii băncilor susţin că, în cazul în care Legea se va aplica în forma actuală, condiţiile de creditare pentru clienţii noi se vor înăspri, în special în privinţa avansului, care ar putea ajunge la 50%. În plus, bancherii spun că legea încalcă atât Directiva 17/2014 cât şi Codul Civil, prin faptul că se aplică retroactiv, dar şi Constituţia României, fiind afectat dreptul de proprietate.
În plus, Banca Centrală Europeană a transmis un aviz prin care susţine că introducerea de măsuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea în plată, riscă să compromită siguranţa juridică şi nu respectă principiul aşteptărilor legitime. Instituţia precizează, totodată, că documentul ar putea conduce la o deteriorare a încrederii investitorilor străini din cauza observării unei creşteri a nesiguranţei juridice şi a riscului de ţară.
Sursa: Agerpres