Inteligența Artificială (AI) va aduce schimbări masive pe piața muncii. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a oferit mai multe explicații despre acest subiect și a spus că potențialul este extraordinar, însă nu toți vor ieși câștigători.
Cristian Popa a oferit mai multe explicații despre Inteligența Artificială și efectele sale asupra capitalismului. În primul rând, acesta a amintit de invențiile care au „schimbat radical lumea”, precum motorul cu abur, telefonul sau internetul”.
„Cea mai valoroasă descoperire făcută de omenire este capitalismul. Odată cu ascensiunea capitalismului, nivelul de trai a crescut exploziv, au apărut invenții care au schimbat radical lumea, precum motorul cu abur, telefonul sau internetul. Pare că suntem în fața unei noi asemenea invenții”, a scris Cristian Popa pe LinkedIn.
Cristian Popa spune că Inteligența Artificială are un potențial extraordinar
De asemenea, acesta a susținut și că tehnologia AI are potențialul de a ajunge la nivelul invențiilor care au revoluționat societatea în trecut. Chiar și așa, există anumite riscuri.
În acest context, mulți se tem de această nouă revoluție tehnologică. Cristian Popa a scris că marile descoperiri tehnologice au fost privite cu scepticism de-a lungul istoriei. Acestea au întâmpinat la început rezistență din partea oamenilor.
Drept exemplu, membrul din Consiliul de Administrație al BNR a amintit de luddiți, muncitorii englezi din secolul al XIX-lea care voiau interzicerea mașinilor în fabricile din industria textilă. Ei le considerau o amenințare la adresa locurilor de muncă. Mai mult, distrugeau echipamentele pentru a nu fi înlocuiți.
„Tehnologia AI are un potențial extraordinar, are potențialul de a ajunge la nivelul invențiilor care au revoluționat societatea în trecut. Dar există și riscuri, iar mulți se tem de această nouă revoluție tehnologică.
Întotdeauna în istorie, marile descoperiri tehnologice au fost privite cu scepticism și au întâmpinat la început rezistență din partea oamenilor, cărora le era teamă de ele, le era teamă că munca lor va deveni redundantă, spre exemplu. Aici, emblematici rămân luddiții, muncitori englezi din secolul al XIX-lea care voiau interzicerea mașinilor în fabricile din industria textilă, considerându-le o amenințare la adresa locurilor de muncă. Au ajuns să distrugă echipamentele ca să nu fie înlocuiți. Istoria a arătat că greșeau”, a scris Cristian Popa.
Specialistul este de părere că adoptarea AI-ului nu o să fie un dezastru pentru actuala generație
În opinia specialistului, adoptarea AI-ului nu o să fie un dezastru pentru actuala generație. El spune că tehnologia ar putea crea mai multe locuri de muncă decât ar înlocui.
Cristian Popa susține că Inteligența Artificială are potențialul de a stimula dezvoltarea unor industrii noi, dar și de a transforma și optimiza industriile actuale. Astfel, susține el, va crește productivitatea omului.
„Așa cum apariția trenului nu a fost un dezastru pentru căruțași, nici adoptarea AI-ului nu o să fie un dezastru pentru actuala generație, pentru că ar putea crea mai multe locuri de muncă decât ar înlocui, stimulând dezvoltarea unor industrii noi sau le-ar transforma și optimiza pe actualele, crescând productivitatea omului. Munca umană nu este înlocuită, ci transformată cu ajutorul AI-ului: vor fi create locuri de muncă noi bazate pe competențe digitale complexe și pe un nivel mai ridicat de creativitate”, a completat Cristian Popa.
Vor fi schimbări, poate mari, nu toți vor ieși câștigători
El a avertizat apoi că vor fi anumite schimbări, poate mari. Astfel, nu toți vor ieși câștigători. În schimb, susține Cristian Popa, societatea „în întregul ei va avea de câștigat”.
Specialistul a spus apoi că nu știe cum va arăta viitorul. Totuși, el este de părere că orice tehnologie nouă, chiar dacă inițial duce la pierderea unor locuri de muncă, ulterior va crea altele mai bine remunerate și mai provocatoare pentru mintea umană.
„Vor fi schimbări, poate mari, nu toți vor ieși câștigători, însă societatea în întregul ei va avea de câștigat. Gândiți-vă la AI astfel: este o unealtă, o „șurubelniță inteligentă” care ne poate amplifica creativitatea și productivitatea, deschizându-ne uși către domenii de inovare până acum neexplorate. Gândiți-vă câte medicamente salvatoare de vieți ar putea descoperi AI-ul. O face deja.
Nu știm cum va arăta viitorul, dar uitându-ne în trecut, în istorie, vedem că orice tehnologie nouă, chiar dacă inițial duce la pierderea unor locuri de muncă, ulterior va crea altele mai bine remunerate și mai provocatoare pentru mintea umană, la care foarte puțini s-ar fi gândit în trecut. Cel mai probabil, meseria pe care o vor avea mulți dintre copiii noștri peste 20 de ani astăzi nici nu există”, a conchis el.