Avuția imobiliară a românilor a făcut a urcat cu peste 10% în ultimul an, ajungând la aproximativ 450 de miliarde de euro, arată datele publicate de Banca Națională a României. Față de nivelul înregistrat în urmă cu 10 ani, averea imobiliară a crescut cu aproape 80%.
Avuția imobiliară a ajuns la aproape 450 de miliarde de euro
Activele imobiliare ale românilor au continuat să crească, ajungând la finalul primului semestru din 2022 la aproape 2.200 mld. lei, un nivel record al ultimului deceniu, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).
Exprimată în euro, avuţia imobiliară a populaţiei ar fi de aproximativ 450 mld. euro, având în vedere cursul mediu de peste 4,93 lei/euro din 2022.
Avuţia imobiliară a românilor a făcut un salt de 11% în ultimul an, ascensiunea fiind influenţată în principal de majorarea preţurilor imobiliare (+8,5% în iunie 2022 faţă de iunie 2021).
Faţă de nivelul de acum 10 ani, averea imobiliară a românilor a crescut cu circa 80%.
Avuţia netă a românilor, imobiliară şi financiară, a ajuns la finalul primului semestru din 2022 la 2.886 mld. lei (585 mld. euro), în creştere cu peste 10% faţă de S1/2021.
Tranzacții record pe piața investițiilor imobiliare în 2022
Amintim că, volumul activelor imobiliare comerciale din România a depăşit valoarea de 1,2 miliarde de euro, în 2022, cea mai mare din 2007 până în prezent.
La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), piaţa de real estate s-a remarcat, anul trecut, prin dinamismul pieţei de spaţii industriale, revenirea sectorului de retail la valorile pre-pandemie în privinţa traficului în magazine şi creşterea importanţei criteriilor ESG în zona de birouri, se arată într-un raport publicat de Colliers.
„Comparativ cu perioada 2005-2009, o diferenţă notabilă a perioadei recente vine de la divergenţa randamentelor proprietăţilor comerciale şi faţă de regiune, dar şi faţă de mersul economiei în general. Astfel, România a rămas în urma regiunii din prisma randamentelor în pofida unei performanţe economice mai bune, ceea ce ar trebui sa confere pieţei un grad mai ridicat de rezistenţă la iminenta corecţie”, notează sursa citată.
Consultanţii Colliers sunt de părere că, pentru piaţa de spaţii industriale şi logistice, s-ar putea marca începutul procesului de relocare a unităţilor de producţie din Asia şi Rusia, în contextul noilor realităţi geopolitice, dar reprezintă, totodată, şi rezultatul investiţiilor importante în zona de infrastructură, o altă temă de mare interes a anului 2022.
În acelaşi timp, piaţa rezidenţială încheie un an-record în zona livrărilor, cu un volum total de unităţi finalizate cu cel puţin 40% mai mare decât media deceniului precedent.