„Eu, dacă vreţi, vă fac acum o scurtă declaraţie care probabil mâine o să apară în toată presa. Păi, bună parte din pierderile băncilor este din faptul că nu dau credite, că doar nu crede cineva că pot să trăiască numai din comisioanele la plăţi sau de la schimbul valutar, nu?! Au sedii de întreţinut, au salarii de plătit, au impozite de plătit, pe salarii, pe CAS şi aşa mai departe. Au cheltuieli. Banca nu e un … dacă nu dau credite, capacitatea lor de a face profit este mică”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.
Guvernatorul a afirmat în cadrul conferinţei pe marginea Raportului semestrial asupra inflaţiei că nivelul companiilor bancabile este unul redus, respectiv 12.000 din 500.000, acest lucru spunând „foarte mult”.
Întrebat despre creditele neperformante vândute de bănci, Mugur Isărescu a răspuns că, în condiţii normale, o bancă nu are motive să vândă mai ieftin decât ar putea să vândă.
„Dacă este vorba de offshore-uri şi aşa mai departe, trebuie penalizate imediat. Nu avem noi, aici, la Banca Naţională, nicio reţinere dacă descoperim aşa ceva, să le spunem Fiscului sau organelor de drept – şi am făcut-o când a fost cazul”, a subliniat şeful BNR.
Astfel, de exemplu, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanţă care a fost înstrăinată la o valoare de 1500 lei faţă valoarea nominală de 10.000 lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanţe va fi deductibilă în limita a 4500 lei, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ de modificare a Codului fiscal, proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice.