Prima zi a lui octombrie a adus o crestere spectaculoasa a dolarului, care a urcat la 31.150 lei, pentru ca in sedinta urmatoare sa fie atins un maxim de 31.200 lei. Interventia BNR, din data de 3 octombrie, in piata valutara, unde a vandut dolari, a produs in piata futures o scadere a pretului la 31.100 lei. In dimineata zilei de joi, la bursa din Sibiu, operatorii luau in calcul continuarea deprecierii mai rapide a leului pana la sfarsitul lunii, cumparatorii oferind 31.150 lei/dolar, in timp ce vanzatorii afisau cotatii de 31.165 lei, ceea ce ar presupune o depreciere lunara a leului de circa 2,3%.
Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, considera ca piata valutara interbancara a cunoscut la inceputul lunii momente fierbinti. Aceasta a fost rezultatul presiunilor exercitate pe de o parte de importatori si bancile comerciale, iar pe de alta, de interventiile BNR. „Cred ca aceasta crestere a cererii de dolari este sezoniera, apogeul fiind atins marti, 2 octombrie, cand cursul a urcat cu 101 unitati.” Nu trebuie uitat ca noua politica a bancii centrale are acum ca punct de referinta pentru calcularea deprecierii leului un cos euro/dolar, si nu doar moneda americana. Cum cursul leu/euro a atins la randul sau noi maximuri, cumulat cu deprecierea leului fata de dolar s-ar fi ajuns la o depreciere fata de cos destul de importanta, interventia fiind astfel motivata. Trebuie avut in vedere si faptul ca rezervele BNR nu sunt inca expuse vreunui pericol, chiar daca se asteapta o diminuare a acestora, ca urmare a ajungerii la scadenta, in prima parte a lui octombrie, a obligatiunilor Samurai emise in 1999, pentru care trebuie efectuate plati de 300 milioane dolari. „Oficialii bancii centrale nu au exclus ca in viitor interventiile din piata sa vizeze cursul leu/euro, si nu doar leu/dolar. Este de asteptat ca piata valutara sa devina tot mai dinamica pe viitor, ceea ce va face deliciul speculatorilor de la Sibiu”, a incheiat Popescu.
Cotatiile afisate pentru scadenta noiembrie au fost apropiate de cele din septembrie. Cumparatorii au urcat cotatiile de la 31.700 la 31.900 lei, in data de 3 octombrie, pentru ca a doua zi sa o coboare la 31.500 lei, pret considerat de vanzatori nerealist. Acestia din urma au anuntat cotatii cuprinse intre 32.000 si 32.100 lei.
Moneda europeana este cotata la Sibiu pentru scadenta lunara la 28.600 lei, hedgerii preferand sa isi acopere riscurile valutare folosind paritatea euro/dolar, ca urmare a volatilitatii marite a acestei piete.
In primele zile ale lunii octombrie au reaparut la bursa din Sibiu cotatiile pentru contractele pe actiunile SIF-urilor. Pentru SIF 1 cotatiile de cumparare au fost de 1.000 – 1.101 lei/actiune, iar cele de vanzare 1.200 lei/actiune. In cazul SIF 3 cotatiile au fost de 1.300 lei la cumparare, in timp ce cele de vanzare erau de 1.400 – 1.500 lei/actiune.
Dolarul castiga teren in fata euro
Analizand evolutia paritatii euro/dolar, vicepresedintele bursei sibiene subliniaza ca „Rezerva Federala Americana (Fed) isi continua politica agresiva pe toate fronturile pentru revigorarea economiei de peste Ocean, alegand solutia injectarii economiei cu lichiditati. Astfel, prin prisma acestei politici agresive, Fed a redus, pentru a noua oara in acest, rata dobanzii de refinantare cu 0,5 puncte procentuale, acestea ajungand la 2,5%, cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Cotatiile futures ale paritatii euro/dolar cu scadenta decembrie au coborat pe pietele internationale la 91,09 euro/centi. Trebuie subliniat faptul ca dolarul a castigat teren in fata euro si ca urmare a publicarii unor indicatori care demonstreaza ca, pentru prima data in ultimele trei luni, sectorul serviciilor inregistreaza un reviriment semnificativ, intarind sperantele ca economia americana incepe sa-si revina. Prin contrast, indicele Reuters Eurozone Business Activity a indicat ca cel mai mare segment al economiei europene s-a contractat pentru prima data in trei ani”.
In ziua in care Fed a anuntat noua reducere a dobanzii americane, euro a fost cotat la Sibiu la 92,2 centi, ca urmare a faptului ca anuntul a fost facut dupa inchiderea bursei. Corectia de pret a avut loc joi, 4 octombrie, cand euro a coborat pana la 91,65 centi, minimul din piata fiind de 91,4 centi.