In 2008 BNR a vandut aproximativ 3 miliarde de euro pentru a aprecia moneda nationala. In ultimii ani am tot scris analize care demonstrau ca BNR prin acea decizie a aruncat economia in recesiune si criza care a urmat. De fiecare data BNR a sustinut ca interventiile nu au avut un efect negativ pentru economie. BNR chiar a sustinut ca aceste interventii au salvat economica. Bineinteles niciodata nu a demonstrat acest lucru.

Totusi, ieri in parlament Dl Guvernator Mugur Isarescu a avut aceasta declaratie:”Intervenția BNR cu valută pentru a aduce cursul leu/euro și implicit leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie, nu avem o evaluare exactă, dar primul șoc ar fi cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezervă și, ulterior, intrarea țării în recesiune”, a spus Isărescu, citat de Agepres.

Avem astfel confirmarea, chiar daca nu directa, a BNR ca interventia in piata valutara din Octombrie 2008 a impins economia in recesiune.

BNR, interventiile, creditarea si recesiunea

Banca centrala prin vocea guvernatorului, si nu numai, incearca sa transmita cateva mesaje:
– lichiditatea din piata interbancara nu este temporara
– rata de politica monetara este pe un trend descendent credibil si de durata
– interventiile in piata valutara nu sunt daunatoare pentru economie (stim ce facem mai bine decat cei care iau decizii zilnic in economia reala)
– bancile trebuie sa creasca dinamica creditarii iar populatia trebuie sa aiba incredere si sa se imprumute de la banci.

De fapt banca centrala cere de la public, de la economia reala INCREDERE in politica monetara activa (interventii in toate pietele pe care le controleaza) si in sistemul bancar. Desi este un cliseu cand vine vorba de BNR si sistemul financiar bancar acesta trebuie repetat: increderea se castiga foarte greu si se pierde foarte usor in orice relatie dar mai ales in piata bancara.

Dar de unde sa vina aceasta incredere in sistem? BNR este reglementatorul unui sistem cu un numar din ce in ce mai mare de procese pt clauze abuzive. BNR este reglementatorul unui sistem unde rata creditelor neperformante a pus sistemul bancar in topul tarilor din UE (un top unde nu ai vrea sa te regasesti printre premianti).

Insa cel mai grav lucru este ca BNR a fost sursa distrugerii creditarii in Romania tocmai prin interventii in piata valutara si interbancara. In aceste conditii este aproape imposibil pentru societate sa aiba incredere doar la cativa ani diferenta ca BNR nu va face la fel cu prima ocazie. Mai ales cand in fiecare apariteie public communicatorii BNR ridica in slavi beneficiile intervnetiilor in piata valutara si monetara.

 

mai multe, aici