BNR continuă injecţiile de lichiditate pentru a presa în jos nivelul dobânzilor la lei. Luni a mai realizat o operaţiune repo prin intermediul căreia a alimentat piaţa cu 11,02 milioarde de lei, la o dobândă de 8%, egală cu rata de politică monetară.
Scadenţa împrumutului este peste două zile, 18 instituţii de credit fiind beneficiare ale acestei operaţiuni. Unul din motivele pentru care BNR a decis să opereze o nouă injecţie de lichiditate pe piaţă este evoluţia dobânzilor interbancare: cele pentru plasamente overnight s-au situat azi la 9,97/10,51%, scâzând până la 9,05/9,80% în cazul scadenţelor pe un an.
Şi dobânzile interbancare la termenele până în trei luni au fost azi, cu aproape 2 puncte procentuale peste nivelul ratei de politică monetară (de 8%). Faţă de vineri, 9 octombrie, nivelul dobâzilor a crescut cu 1,5 puncte procentuale.
Prin operaţiunile repo, Banca Naţională măreşte cantitatea de lei de pe piaţă, iar în aceste condiţii, dobânzile interbancare ar trebui să coboare spre nivelul ratei de referinţă.
Cursul valutar, victimă colaterală
Intervenţiile de pe piaţa monetară afectează însă piaţa valutară. Cursul este un preţ determinat de cerere şi ofertă. Dacă oferta (cantitatea de lei euro de pe piaţă) rămâne constantă, iar cererea (cantiatea de lei) creşte, efectul este majorarea preţurilor (deprecierea leului).
De altfel, BNR a anunţat azi un curs record pentru ultimele 6 luni şi jumătate, de 4,28 lei/euro (află mai multe detalii). Miercurea trecută, BNR a mai introdus pe piaţă aproape 15 miliarde de lei, prin două operaţiuni repo. Suma a ajuns la scadenţă vineri. Prin operaţiunile de săptămâna trecută, banca naţională a rostogolit o parte din creditele repo anterioare – de 23 de miliarde de lei.