BNR confirmă creșterea încrederii investitorilor străini în economia românească

Datele furnizate de Banca Națională a României (BNR) indică o creștere de 14,92% a investițiilor directe ale nerezidenților în România în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Această creștere subliniază încrederea tot mai mare a investitorilor străini în economia românească și reflectă impactul pozitiv al investițiilor publice masive asumate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Aceste măsuri contribuie la obiectivul Premierului de a transforma România într-o forță economică și logistică regională.

”Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,219 miliarde de euro (comparativ cu 2,801 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 3,709 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -490 milioane euro”, se precizează în comunicatul BNR.

A crescut numărul firmelor cu capital străin

Interesul investitorilor externi în România este evident și din creșterea numărului de firme noi cu capital străin. Conform celor mai recente date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în primele cinci luni ale anului 2024 au fost înființate 2.879 de societăți cu capital străin, cu un capital social subscris de aproape 14,359 milioane de dolari.

La sfârșitul lunii mai 2024, România avea 254.105 societăți cu participare străină la capitalul social, iar valoarea totală a capitalului subscris de acestea depășea 70,643 miliarde de dolari.

De asemenea, încrederea în economia românească se reflectă și în evoluția pieței de fuziuni și achiziții (M&A). Potrivit datelor furnizate de firma de consultanță EY, în primul semestru al anului 2024, volumul pieței M&A din România a atins 2,3 miliarde de dolari, deși 79% din tranzacțiile anunțate în această perioadă nu au avut valoarea comunicată. Comparativ cu semestrul II din 2023, volumul tranzacțiilor M&A a crescut cu 13,8%. EY remarcă faptul că această creștere a fost alimentată de numărul tot mai mare de tranzacții de mare valoare, o tendință observată și la nivel global.

România e … un magnet

Datele EY subliniază că, prin politicile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, România a devenit un magnet pentru investitorii străini. În luna mai, compania de consultanță a raportat că România este a doua piață de fuziuni și achiziții din regiune, depășind Cehia și apropiindu-se de Polonia în ceea ce privește volumul de tranzacții.

„Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezentdiferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia”, a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Datele Comisiei Europene confirmă că, datorită abordării PSD și a Guvernului Ciolacu de a aloca resurse semnificative pentru susținerea investițiilor, România va continua să înregistreze un progres rapid și consistent în Uniunea Europeană.

În iunie, indicatorul de încredere în economia românească (ESI) a crescut la 104,2 puncte, comparativ cu 102,5 puncte în mai. În plus, media ESI pentru trimestrul al doilea a urcat la 103,8 puncte, față de 102,5 puncte în primul trimestru. ESI, calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele economii și în corelație cu evoluția produsului intern brut, indică o creștere economică atunci când valoarea depășește 100 de puncte. Comparativ, media UE pentru ESI este de 96,4 puncte.