BNR consideră că avansul economic a intervenit pe fondul creşterii consumului şi investiţiilor.
"Creșterea economică a fost peste așteptări în trimestrul II 2016 (6 la sută), ca urmare a expansiunii consumului populației și a investițiilor, cu impact asupra deficitului de cont current", se arată în comunicatul Băncii Naţionale.
Exportul net și-a sporit astfel contribuția negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor își menține contribuția determinantă la intensificarea activității economice.
Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menținut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condițiile în care accentuarea ritmului de creștere a câștigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivității muncii.
"Condițiile monetare reale și-au păstrat caracterul stimulativ, susținând evoluția favorabilă a creditului acordat sectorului privat, inclusiv din perspectiva structurii pe monede", menţionează comunicatul BNR.
Rata anuală de creștere a creditului în monedă națională s-a situat în luna august la 14,5 la sută în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9 la sută).
Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9 la sută , față de un nivel minim de 34,6 la sută în luna mai 2012. Aceste evoluții certifică îmbunătățirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare.