Cristian Bichi, consilier guvernator în cadrul Cancelariei BNR, a explicat că proiectul euro digital se află „doar în faza grupelor”. Potrivit specialistului de la Banca Națională, totul ar urma să fie decis spre sfârșitul anului viitor.

Consilierul BNR a explicat că proiectul euro digital se află „doar în faza grupelor”

Un post de televiziune a dat de înțeles zilele trecute că Banca Centrală Europeană (BCE) a adoptat deja o monedă digitală de bancă centrală, relatează consilierul. O concluzie imediată era că toate tranzacțiile vor trebui făcute cu aceasta de acum încolo.

Mai mult, spune Cristian Bichi, participanții la emisiune au susținut că BCE a dat un semnal clar țărilor din Uniunea Europeană în privința „stopării cash-ului” și că evoluțiile în cauză vor duce la un control evident al societății asupra tuturor sumelor din conturile bancare, toată lumea trebuind să raporteze ce sume au intrat în cont, cât a cheltuit și pe ce a cheltuit.

Potrivit consilierului, niciuna din aceste afirmații nu are„ susținere în evidența faptică”. El a oferit și mai multe argumente:

  • BCE nu a adoptat încă euro digital;
  • BCE nu îndeamnă la eliminarea plăților cu numerar (cash), din contră instituția se pronunță pentru coexistența numerarului cu euro digital;
  • BCE depune eforturi susținute ca dreptul la viață privată al cetățenilor utilizatori ai euro digital să fie protejat.
bani, euro
SURSA FOTO: Pexels

Proiectul euro digital fost lansat de către Eurosistem în octombrie 2021

Cristian Bichi amintește că proiectul euro digital fost lansat de către Eurosistem, respectiv BCE și băncile centrale naționale din zona euro, în octombrie 2021.

Totodată, a debutat cu o fază de investigație, în cadrul căreia au fost analizate posibilele caracteristici de proiectare ale noii monede digitale și mecanismele sale de distribuție.

În iunie 2023, Comisia Europeană a emis o propunere legislativă privind stabilirea unui euro digital. În octombrie 2023, Consiliul Guvernatorilor BCE a apreciat că proiectul supus analizei este fezabil și a decis intrarea acestuia în faza de pregătire.

„Obiectivul acestei etape, care va dura până la 31 octombrie 2025, este de a crea condițiile necesare unei emiteri potențiale a euro digital. După cum se specifică in raportul de progres, cea de a doua fază va include finalizarea setului unic de reguli (“rulebook”) privind derularea plăților cu euro digital și selectarea furnizorilor care vor asigura platforma și infrastructura necesare pentru noua monedă.

De asemenea, Eurosistemul va face teste suplimentare și se va implica mai puternic în apecte tehnice privind euro digital, cum ar fi plățile off-line și un plan de implementare (roll-out plan)”, spune Cristian Bichi.

Activitățile Eurosistemului vor fi conduse în paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementării privind euro digital

Specialistul a explicat și că activitățile tehnice ale Eurosistemului vor fi conduse în paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementării privind euro digital.

„Activitățile tehnice ale Eurosistemului vor fi conduse în paralel cu procesul legislativ de adoptare a reglementării privind euro digital.  Legiuitorii europeni (Consiliul UE și Parlamentul European) vor putea ajusta textul legislativ în funcție de progresele tehnice înregistrate de Eurosistem, după cum și acesta din urmă va modifica standardele tehnice pentru a corespunde unor eventuale amendamente legislative.

Spre sfârșitul anului 2025, Eurosistemul va decide dacă va emite sau nu euro digital, dar nu va face aceasta decât dacă procesul legislativ a fost finalizat.  Prin urmare, cei care afirmă că BCE a adoptat deja o monedă de tip CBDC sunt ori prost informați, ori urmăresc alte scopuri”, a mai spus acesta.

Acesta a completat prin a spune că moneda euro digital a fost proiectată de la bun început pentru a asigura „cel mai înalt grad posibil de protecție a vieții private și a datelor utilizatorilor acesteia”, în condițiile respectării reglementărilor existente împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

Cum se vor face plățile off-line

Plățile cu noua moneda digitală vor putea fi făcute, atât off-line, cât și on-line.

Eurosistemul lucrează la dezvoltarea unei funcționalități off-line pentru euro digital, care va permite utilizatorilor să efectueze plăți fără a necesita o conexiune la Internet. Potrivit unui raport recent, această funcționalitate va permite utilizatorilor să efectueze tranzacții off-line după ce contul lor de euro digital a fost alimentat prin transferuri dintr-un cont bancar obișnuit sau de la un ATM.

Raportul precizează că plățile vor fi validate direct între două dispozitive off-line, cum ar fi telefoane mobile sau carduri de plăți, fără a necesita un sistem centralizat sau intervenția unei terțe părți. De exemplu, pentru a realiza o plată off-line între două telefoane mobile inteligente, va fi suficient ca acestea să aibă aplicația euro digital și să fie ținute unul lângă altul pentru a permite transferul banilor.

Informațiile despre tranzacție vor rămâne stocate pe cele două dispozitive implicate, fără ca alte entități, cum ar fi băncile plătitorului și beneficiarului sau Eurosistemul, să aibă acces la acestea. Această caracteristică asigură un nivel ridicat de confidențialitate, similar cu utilizarea numerarului, garantând că nimeni nu va putea raporta sau monitoriza cheltuielile utilizatorilor.