Banca Naţională a României va lua astăzi decizia finală privind noul regulament de creditare pentru persoane fizice, oficialii băncii dezbătând un draft pe care l-au finalizat vineri, au declarat surse din piaţa bancară pentru Capital.
Radu Ghetea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a declarat astăzi că băncile comerciale au depus 60 de propuneri de modificare a acestui regulament la BNR, din care 33 se pare că au fost acceptate "la nivel tehnic de către BNR".
Preşedintele ARB se aşteaptă ca prevederile acestuia să nu se aplice creditelor care au ca destinaţie achiziţia sau modernizarea locuinţei şi creditelor oferite prin programul Prima Casă. "Avansul la Prima Casă va rămâne de 5% din valoarea achiziţiei. Nici testetele de stres nu se vor aplica pentru debitorii din program", a spus Ghetea.
Cea mai mare parte a noului proiect de regulament vizează creditele ipotecare, o altă parte vizând creditele de consum. Neaplicarea prevederilor ar putea fi interpretată fie ca o amânare a implementării, fie ca o excludere a acestora din proiect.
"Nu cred că va fi vorba de o amânare ci mai degrabă de o nuanţare a prevederilor care implică creditele ipotecare", au declarat sursele citate mai sus.
Ce prevede proiectul BNR
Potrivit Regulamentului BNR privind creditarea persoanelor fizice, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului.
În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, avansul minimum prevăzut în regulamentul BNR este de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%.
BNR propune băncilor ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreşte să se împrumute. Astfel, pentru euro, băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elveţian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă francului elveţian.
Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuaţiilor de dobândă şi 6% pentru fluctuaţiile de venituri, indiferent de moneda creditului.