Inasprirea conditiilor de acordare a creditelor ipotecare are un revers fericit pentru piata chiriilor. Astfel, numerosi investitori continua sa cumpere locuinte in vederea inchirierii, chiar daca rata profitului a scazut in unele cazuri chiar si sub 10%.

Daca in urma cu patru-cinci ani achizitionarea unui apartament sau a unei case in scopul inchirierii aducea randamente anuale de 20-30% poate chiar si mai mari, scumpirea accelerata a proprietatilor a diminuat nivelul castigurilor. Insa, cererea tot mai mare care se inregistreaza pe aceasta piata, atat pentru vilele de lux, cat si pentru apartamentele de bloc, nu a zdruncinat planurile investitorilor. Acestia aloca in continuare sume importante pentru cumpararea sau construirea de imobile pe care sa le inchirieze ulterior. O contributie minora la diminuarea profiturilor a avut-o si majorarea impozitelor, in special a celor locale. Spre exemplu, impozitele pe cladiri colectate anual de Primaria sectorului 2 au crescut in acest cu 6% fata de anul 2005.
“Majorarea impozitelor ar putea sa influenteze doar intr-o mica masura decizia investitorilor de a plasa banii in astfel de proprietati, intrucat, in ciuda erodarii randamentului, acesta ramane, in continuare, atractiv. Totusi, acestia sunt mai precauti si isi aleg cu grija si scrupulozitate proprietatile in care doresc sa investeasca”, spune Marius Luca, residential sales negotiator la CB Richard Ellis.


In ceea ce priveste impozitul pe castigul obtinut din chirii, analistii imobiliari apreciaza ca, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, proprietarii sunt avantajati, in raport cu impozitul care se aplica in trecut pe venitul global. “Chiriile pentru proprietatile de lux, de minimum 1.000 de euro pe luna, sunt afectate mai mult de impozitare. De obicei, in aceste cazuri, proprietarii isi inregistreaza contractele la administratia financiara, spre deosebire de cei care obtin chirii mici, sub 300 de euro pe luna. In acest caz, veniturile nu sunt afectate, nefiind impozitate in nici un fel”, explica Liliana Vasile, director departamentului Residential Rental & Relocation Services din cadrul Regatta.
In Capitala si in marile centre universitare, presiunea asupra chiriilor pentru apartamentele de bloc este mult mai mare fata de alte localitati, din cauza numarului mare de studenti din aceste orase. si cum oferta este redusa, tarifele au explodat, mai ales in aceasta toamna. Iar trendul se va mentine. Daca in Timisoara, in perioada similara a anului trecut, o garsoniera putea fi inchiriata, in medie, cu sume cuprinse intre 80 si 120 de euro, acum, preturile au ajuns si pana la 200 de euro.

Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca principalele cauze care au determinat majorarea chiriilor sunt inasprirea conditiilor de creditare ale bancilor, precum si numarul mare de studenti si persoane care locuiesc temporar sau chiar se stabiliesc in marile orase.


Avand in vedere ca fondul locuintelor destinat inchirerii nu a crescut, in timp ce numarul celor care vor o locuinta este din ce in ce mai mare, tarifele sunt dictate de proprietari, care profita de aceasta situatie.


Nivelul chirei creste in raport cu dotarile de care dispune locuinta: centrala termica, bucatarie mobilata si utilata, televizor color, masina de spalat, geamuri termopan, usa metalica la intrare. Pentru un astfel de apartament, situat intr-un cartier bun, proprietarul poate cere usor 250-300 de de euro pe luna.


De asemenea, si piata chiriilor de lux va creste in acest an, chiar daca intr-un ritm mult mai moderat. In acest caz, spatiile oferite spre inchiriere sunt, in marea lor majoritate, noi si dispun de dotari si finisaje de calitate superioara.


In Bucuresti, tarifele de inchiriere pentru vile de lux se situeaza intre 3.000 si 15.000 de euro/luna, in timp ce apartamentele situate in blocuri noi se inchiriaza cu sume intre 1.000 si 5.000 de euro, in functie de locatie, finisaje si numarul de camere. Unii proprietari care detin locatii de lux solicita plata unei garantii in bani, de teama ca viitorul chirias sa nu le provoace distrugeri. Cuantumul acestor garantii difera foarte mult, in functie de dotarea locuintei, dar si de credibilitatea pe care chiriasul o inspira proprietarului.


Majorarea impozitelor ar putea sa influenteze doar intr-o mica masura decizia investitorilor de a plasa banii in astfel de proprietati, intrucat in ciuda erodarii randamentului, acesta ramane, in continuare, atractiv.

Marius Luca,

senior negociator la CB Richard Ellis