Un document publicat de BNR la finalul acestei săptămâni arată sumbru. Mai exact, având în vedere modul în care războiul din Ucraina evoluează de aproape trei luni de zile, membrii Consiliului de Administraţie al BNR estimează că în trimestrul al doilea din 2022 se va înregistra o cvasistagnare a creşterii economice.

Totodată, documentul mai precizează că evoluțiile implică valori scăzute ale excedentului de cerere agregată în prima parte a anului 2022, spre deosebire de previziunile precedente.

Efectele războiul din Ucraina asupra economiei României

„În ceea ce priveşte perspectiva apropiată, membrii Consiliului au convenit ca fiind probabilă o reaccelerare a creşterii economice în trimestrul I 2022, urmată însă de o posibilă cvasistagnare în trimestrul II, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.

Evoluţiile implică valori scăzute ale excedentului de cerere agregată în prima parte a anului curent, şi în diminuare în trimestrul II, mai ales faţă de previziunile precedente, precum şi descreşterea în continuare a dinamicii anuale a PIB, pe fondul prelungirii unui efect de bază”, se menţionează în document.

Totodată, membrii BNR adaugă că, potrivit celor mai recenţi indicatori cu frecvenţă ridicată, decelerarea probabilă a creşterii în termeni anuali a economiei în trimestrul I are ca principal determinant consumul privat.

De cealaltă parte, influenţe de sens opus sunt posibile din partea formării brute de capital fix, dar şi a exportului net, în condiţiile în care majorarea ceva mai pronunţată consemnată în primele două luni din an de variaţia anuală a importurilor de bunuri şi servicii faţă de cea a exporturilor reflectă cu precădere evoluţia nefavorabilă a preţurilor externe.

Estimările BNR pentru anul 2022

În acest sens, BNR estimează o cvasi-dublare a dinamicii anuale a deficitului comercial faţă de trimestrul IV 2021. Totodată, membrii adaugă că există tendințe îngrijorătoare având în vedere modul în care situația actuală evoluează de la un moment la altul.

„Aceasta a avut însă drept consecinţă o cvasi-dublare a dinamicii anuale a deficitului comercial faţă de trimestrul IV 2021, precum şi accelerarea creşterii celei a deficitului de cont curent, tendinţe considerate îngrijorătoare de către membrii Consiliului, chiar dacă ele sunt atribuibile în mare măsură înrăutăţirii raportului de schimb”, se mai arată în documentul publicat vineri, 20 mai, de BNR.