Banca Naţională a României este adepta încetinirii creditelor în valută, nu neapărat a stopării acestora, în timp ce, din punct de vedere al cursului leu-euro, volatilitatea acestuia nu va exclude apariţia unor probleme în viitor la acest capitol, a declarat, luni, în cadrul unui seminar de specialitate, Cristian Popa, viceguvernator BNR

„Avem de-a face cu o serie de probleme, cum ar fi accentuarea unor asimetrii între instituţiile financiare, şi intensificări ale unor procese de denominare a monedei. Am fost (BNR, n.r) pentru încetinirea creditelor în valută, nu neapărat pentru stoparea acestora. Faţă de preocupările creditării în valută, au existat o serie de măsuri, printre care reducerea dobânzii de politică monetară, majorarea rezervelor minime obligatorii, limite de îndatorare pentru indivizi şi gospodării”, a explicat Popa.

Acesta a adăugat că, din datele Băncii Centrale, responsabilă şi cu autorizarea şi monitorizarea instituţiilor financiare nebancare, acestea din urmă aveau un grad de îndatorare de 40 la sută peste limitele disponibile.

„Măsurile au fost luate ca un tot unitar, nu doar pe postul de măsuri de politici monetare. Prudenţa BNR s-a dovedit un atu în faţa crizei. Împrumuturile neperformante tind să crească faţă de perioada de început a crizei. Creşterea împrumuturilor în valută este ceva mai lentă, faţă de cele în lei. Volatilitatea cursului leu-euro nu va exclude apariţia unor probleme în viitor”, a precizat viceguvernatorul BNR.

Oficialul a menţionat, totodată, că în perioada următoare există o serie de măsuri ce trebuie luate, dar că din acest punct de vedere „nu se poate inova prea mult”.

„Este important să cădem de acord că un pachet comun de aplicare a unor măsuri atât în ţările gazdă ale băncilor, cât şi pe plan local este foarte important. Stocul de credite există şi nu putem lua măsuri asupra lui”, a subliniat Cristian Popa, care a punctat faptul că cele mai multe refinanţări în alte valute au fost făcute în România, în franci elveţieni.

SURSA: Agerpres