Banca Naţională a României (BNR) prognozează pentru acest an o creştere economică între 4% şi 5%, dar aceasta este legată de modelul macroeconomic al instituţiei, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
"Prognoza din modelul nostru este confidenţială, nu o spunem, dar este undeva între 4 şi 5%. Nu are relevanţă cu construcţia bugetară, nu le puneţi în contrapartidă, ca să ne mai creăm o problemă în societate! Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic. (…) Şi noi am greşit cu prognoza de inflaţie de un an şi jumătate, în sensul că inflaţia a fost mult mai mică. Nu cred că sunt foarte mulţi analişti încrezători în prognozele noastre când greşeşti. Aşa sunt prognozele. Lucrăm în economie de piaţă şi avem foarte mulţi factori", a spus Isărescu.
Construcţia proiectului de buget pe anul 2017 are la bază o creştere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 1,4%, conform Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018 – 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sus prognoza de creştere a economiei până în 2020, aceşti indicatori stând la baza construirii proiectului de buget pentru 2017. Astfel, pentru 2017, estimarea de creştere a fost revizuită de la 4,3% în Prognoza de toamnă la 5,2% în cea actuală.
La rândul său, Banca Mondială a previzionat, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, că economia României va creşte cu 3,7% în 2017.
De asemenea, cifrele incluse în ultimul raport regional al FMI (Raportul economic de toamnă pentru CESEE), publicat pe 2 noiembrie 2016, sunt similare cu cele din World Economic Outlook (luna octombrie). FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa.
Şi estimările Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) indică pentru economia românească un ritm de creştere 3,7% în 2017, România urmând să înregistreze cel mai ridicat ritm de creştere din Europa, potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale publicat la începutul lunii noiembrie 2016.
În plus, Comisia Europeană estimează pentru 2017 un avans de 3,9%, conform previziunilor economice de toamnă publicate la începutul lui noiembrie.
AGERPRES