Evolutia paritatii euro/dolar si cumpararile de euro ale BNR, care luna trecuta a absorbit din piata 269,2 milioane euro, au creat panica in randul dealerilor bancari, care fata de anii trecuti nu mai stiu, cu suficienta exactitate, unde se va opri cursul de schimb, avand in vedere ca fata de cosul euro-dolar leul s-a depreciat cu numai 5,4%.
Astfel, raspunsurile date de dealeri intr-un recent material al agentiei Mediafax indica pentru sfarsitul anului un curs al euro cuprins intre 38.500 si 40.000 lei, dolarul urmand a ajunge undeva intre 35.400 si 36.800 lei.
Situatia devine mult mai complicata pe termen scurt, dolarul apreciindu-se fata de data de 23 mai – cand a fost inregistrat minimul acestui an de 31.955 lei – cu 7,82%. Saptamana trecuta moneda americana a inregistrat maximul de pana acum, de 34.486 lei, pe fondul cresterii acesteia fata de euro si al interventiilor BNR in piata valutara, in momentul in care leul a inceput sa creasca mai mult fata de moneda unica.
Pentru leu mai este inca mult loc de scadere, avand in vedere ca premierul Nastase declara saptamana trecuta ca este optimist in ceea ce priveste o crestere a preturilor anul acesta nu mai mare de 14%, dupa ce inflatia s-a situat in primele sapte luni la 7%. Insa Executivul si-a revizuit estimarile privind cresterea economica din acest an, de la 5,2% la 4,8%, ca urmare a recesiunii economiilor occidentale, a majorarii pretului la petrol, a secetei si a problemelor legate de sistemul energetic national.
Pentru scadenta lunara, dolarul a fost tranzactionat la sfarsitul lui august la 33.910 lei, lunea trecuta acesta urcand la 34.021 lei. Urmatoarele zile au adus o noua crestere a pretului futures, care a atins un maxim de 34.400 lei.
Analistul financiar Radu Limpede considera ca „august are o mare calitate pentru Romania – este ultima luna in care, in mod traditional, „piata verde taraneasca” diminueaza drastic inflatia la nivelul portofelului consumatorului. Pe de alta parte, pentru septembrie erau deja anuntate mari reajustari la tarifele energetice, iar euro si dolarul si-au reasezat pozitiile la un nivel mai apropiat de „echilibrul natural”, tendinta ce pare sa continue, in special, in favoarea dolarului. BNR a profitat in august de conjunctura favorabila si a apasat la timpul potrivit pe pedala de accelerare a deprecierii monedei nationale, cumparand in iulie si august aproape 450 milioane de euro si aducand astfel „in grafic”, pentru prima oara in acest an, aprecierea reala a cursului leului fata de cosul euro-dolar: 3% fata de 4 – 5%, in urma cu numai doua luni, ceea ce s-a reflectat direct in dezechilibrul accentuat al balantei comerciale. Reducerea aprecierii leului va da un respiro bancii centrale in urmatoarele luni, luni in care apar, de obicei, puseuri inflationiste din zona utilitatilor, iar moneda nationala se va stabiliza din nou fata de cosul valutar mixt, probabil pana in noiembrie”.
Pe pietele financiare internationale dolarul si-a accelerat cresterea fata de euro. Investitorii au mai multa incredere in economia de peste Ocean decat in cea din euro-zona, in ciuda faptului ca informatiile de pe continent au inceput sa iasa din „zona gri”. Aceasta a facut ca la jumatatea saptamanii trecute euro sa atinga cel mai scazut nivel din ultimele opt luni in raport cu moneda nipona si din ultimele patru luni si jumatate fata de dolar, 1,0766 dolari/euro, optimismul privind economia mondiala incurajand achizitiile de actiuni japoneze si americane si vanzarile de eurobonduri. A fost a doua scadere sub pragul de 1,08 dolari, reactia pietelor de joia trecuta fiind, conjuctural, favorabila monedei unice care a urcat pana la 1,8868 dolari, chiar in conditiile in care Cartea Bej a Rezervei Federale a indicat optimismul acestei institutii in ceea ce priveste redresarea economei americane, care creeaza, singura, 33% din PIB-ul mondial, iar somajul de peste Ocean „a inghetat” intre 380.000 si 400.000 persoane, in timp ce indicele activitatii industriale din SUA a crescut de la 51,8%, in iulie, la 54,7%, peste asteptarile economistilor.
Euforia creata in randul investitorilor este insa temperata de unii analisti, care cred ca, indiferent de cresterea economica americana de peste 3,5% din acest an, aceasta nu este un semn clar al revigorarii, amintind ca dupa primul razboi din Golf, cresterea anuala a fost de 2,9%. De altfel, motorul cresterii actuale se datoreaza maririi cheltuielilor militare, care insa vor face ca deficitul bugetar al SUA sa creasca anul viitor peste pragul de 400 miliarde dolari.
Insa alti specialisti considera ca pana la sfarsitul anului euro ar putea cobori pana la 1,05 dolari sau chiar la paritatea cu dolarul, o noua crestere a monedei unice putand aparea in primul trimestru al lui 2004.
La bursa la termen din Sibiu paritatea a fost tranzactionata in 1 septembrie la un maxim de 1,0960 dolari, joi coborand la 1,0820 – 1,0889 dolari.