Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus un nou proiect de reglementare care va incerca sa inaspreasca conditiile in care persoanele fizice vor putea lua credit de la institutiile de creditare. Astfel, proiectul de reglementare publicat de BNR astazi propune ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gadul de indatorare la creditele acordate populatiei, pe baza unor venituri cu cel mult 20% mai mari decat cele declarate la Fisc in anul anterior si nu numai pe baza uno
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus un nou proiect de reglementare care va incerca sa inaspreasca conditiile in care persoanele fizice vor putea lua credit de la institutiile de creditare.
Astfel, proiectul de reglementare publicat de BNR astazi propune ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gadul de indatorare la creditele acordate populatiei, pe baza unor venituri cu cel mult 20% mai mari decat cele declarate la Fisc in anul anterior si nu numai pe baza unor documente justificabile, asa cum se intampla in prezent. „Dispozitiile nu se aplica in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale”, se mai arata in proiectul BNR.
Mai mult, Banca Nationala cere realizarea pentru fiecare potential client analize de tip stress-test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei naţionale inclusiv in cazul creditelor indexate si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de imprumutator in respectiva perioada.
Potrivit BNR, proiectul este in dezbatere publica pana la 16 iulie. Bancile si celelalte institutii financiare vor fi obligate sa puna in aplicare noile prevederi in cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare.
La finele lunii iunie, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca viteza de crestere a imprumuturilor, in special a celor in valuta acordate populatiei, este foarte riscanta atat pentru banci cat si pentru macroeconomie.
Sursa: BNR