Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, joi, 9 martie, la 6,93% pe an, de la 6,95% pe an, în şedinţa precedentă, au arătat datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
IRCC este de 5,71% pe an
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Respectiv, la începutul acestui an urcase la 7,56%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,28%. De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni la 7,64%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an. IRCC a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care prevede modificarea modului în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Cotațiile ROBOR pentru vineri, 3 martie. Ce trebuie să știe românii cu credite
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas constant, la 6.97%, valoarea înregistrată și joi, 2 martie. Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas, de asemenea, constant, la 7.31%, valoarea înregistrată în ziua precedentă.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas constant 7.65%, valoare înregistrată și joi, 2 martie.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas constant, la 6.97%, valoare înregistrată și miercuri, 1 martie.
Conform datelor BNR, Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas, de asemenea, constant, la 7.31%, valoare înregistrată și în ziua precedentă.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas constant, la 7.65%, valoare înregistrată și în ședința de miercuri, 1 martie. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.