Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,38%
Marți, pe data de 24 octombrie, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,38% pe an, de la 6,40% pe an, valoare la care stagnează de pe 14 august 2023, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Anterior, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,47%, de la 6,49% pe an, iar indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 6,61%, de la 6,63%.
Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,96% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023, în urcare faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,94%.
În mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Această ordonanță a stabilit, așadar, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
IRCC, aproape la fel de mare ca ROBOR
Amintim că ratele a peste 450.000 de oameni au crescut din nou, ca urmare a majorării indicelui IRCC. Acesta este la un pas de pragul de 6%. În unele cazuri, ratele ajung să fie apropiate sau chiar mai mari decât cele calculate în ROBOR. Față de anul trecut, ratele calculate în funcție de IRCC sunt duble.
După un trimestru în care a înregistrat o ușoară scădere, indicele IRCC a crescut din nou. Indicele s-a majorat cu 0,02%, de la 5.94% la 5.96%. Această valoare va fi valabilă până la finalul anului.
În cazul unui credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară depășește acum 2.000 de lei. Specialiștii susțin că nu neapărat creșterea indicelui, în valoare absolută, este marea problemă. Ci faptul că stagnarea scăderii poate semnala probleme și temeri la nivel macroeconomic.
În acest condiții, nici cei care ar urmări un credit ipotecar nu sunt foarte optimiști să aplice acum, ia băncile ar putea fi și mai preacurate, de teama unor noi majorări. O temere suplimentară, legată strict de situația din România, este ceea că băncile să nu transfere asupra clienților o parte din efectul măsurilor fiscale impuse de guvern. Mai multe puteți citi aici.