Plecarea lui Ion Ghica de la BCR era previzibila din vara anului trecut. Era o numai o problema de timp. Pozitia lui Ghica a inceput sa se subrezeasca o data cu primele reprosuri adresate conducerii BNR de catre presedintele BCR si, totodata, al Asociatiei Romane a Bancilor. Dupa prabusirea Bancorex, a Bancii Albina si cand devenise evident colapsul Bankcoop, Ghica a luat atitudine impotriva BNR. El a acuzat banca centrala ca nu a avertizat bancile din sistem asupra riscurilor la care se expun, atunci cand lucreaza cu societati bancare cu situatie financiara precara. Guvernatorului BNR nu i-a picat bine critica, dar nici n-a reactionat imediat. La fel a procedat Mugur Isarescu si atunci cand presedintele BCR s-a opus in mod public absorbtiei Bancorex. Fortat sa inghita galusca numita Banca Romana de Comert Exterior – Bancorex – Ghica a produs frisoane atat la Palatul Victoria, cat si pe strada Stavropoleos, sustinand ca fuziunea va intinde procesul de privatizare a BCR pe o perioada de doi ani, in loc de un an cat se planificase.
Replica lui Isarescu a venit zilele trecute. Nicolae Danila, fostul administrator special al Bancorex, a fost instalat in fotoliul de presedinte al BCR, dupa ce Ion Ghica isi anuntase retragerea. inscaunarea lui Nicolae Danila nu este deloc surprinzatoare. inca din momentul in care s-a hotarat fuziunea, numele lui Danila era vehiculat ca inlocuitor sigur al presedintelui Consiliului de administratie din BCR.
Fuziunea tulburase destul de mult apele in sistemul bancar. Interminabilele discutii pe tema deteriorarii situatiei BCR, ca urmare a preluarii Bancorex, erau suficient de daunatoare imaginii bancii, pentru a se evita o schimbare in fruntea Consiliului de administratie. insa o data cu Bancorex, BCR a fost obligata sa-l adopte si pe Danila, pe un post special infiintat, de prim-vicepresedinte. Aceasta a fost o etapa intermediara, pana la ocuparea primei functii in BCR.
Pentru Isarescu, instalarea unui colaborator apropiat la conducerea celei mai importante banci romanesti inseamna intarirea controlului asupra sistemului bancar si, in acelasi timp, grabirea procesului de privatizare. Guvernul se angajase in fata Bancii Mondiale ca in cursul acestui an sa finalizeze privatizarea BCR, lucru care convine si Fondului Proprietatii de Stat. in plus, aducerea la carma BCR a unui bancher devotat ex-guvernatorului este importanta chiar si in perspectiva vanzarii pachetului majoritar de actiuni al bancii. Experienta arata ca si dupa privatizare, presedintele fie isi pastreaza functia, fie ramane in structura de conducere.
Ghica a ramas
fara sustinatori in AGA
Reactionand consecvent impotriva deciziilor impuse de la Palatul Victoria, Ghica a pierdut sprijinul actionarului majoritar (FPS). Mai mult, opozitia fata de preluarea activelor Bancorex i-a adus adversari si in randul actionarilor minoritari. Neacceptarea reesalonarii unor credite (in valoare de cateva mii de miliarde lei) acordate de defuncta Bancorex unor societati comerciale a dus la retragerea sprijinului din partea unor societati de investitii financiare.
in viziunea micilor actionari, mentinerea unor active (finantari efectuate de Bancorex) in bilantul BCR ar aduce bancii profituri viitoare. La fel de importanta pentru acesti actionari este si pastrarea, acum in BCR, a unor clienti traditionali ai Bancorex.
Altfel, ei ar ajunge pe mana Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), unde ar fi in pericol de executare silita.
Pe de alta parte, transferul acestor active la AVAB ar presupune emiterea unor noi titluri de stat in favoarea BCR. E vorba de sume de ordinul miilor de miliarde de lei, care se adauga celor 3.000 miliarde lei, valoarea titlurilor de stat deja emise pe termen de doi ani, pentru acoperirea pierderilor inregistrate in bilantul de fuziune al Bancorex. Aceasta contravine, pe de o parte, intereselor ministrului finantelor, Decebal Traian Remes, care ar trebui sa suporte plata unor dobanzi situate la nivelul mediu practicat de banci la creditele acordate clientilor nebancari.
Aparitia unor costuri bugetare suplimentare implica gasirea unor surse pentru acoperirea lor, pentru a face posibila mentinerea deficitului bugetar in termenii conveniti cu Fondul Monetar International. Pe de alta parte, nici Bancii Nationale a Romaniei nu-i surade perspectiva unor noi emisiuni de titluri, pentru ca, potrivit Ordonantei de fuziune, banca centrala este obligata sa le rascumpere, daca BCR ajunge in situatia de a avea nevoie acuta de lichiditati.
Cu alte cuvinte, comportamentul presedintelui BCR, Ion Ghica, n-a convenit nici Guvernului, nici Bancii Nationale, FPS a avut motive serioase sa-l inlature, iar o parte a micilor actionari, loviti in propriile interese, au consimtit, in ultima instanta, sa se alature actionarului majoritar.
Nicolae Danila, o data instalat in fruntea Consiliului de administratie, va trebui sa reia analiza si selectia activelor, pentru a stabili ce ramane la BCR si ce se transfera la AVAB. La urma urmei, BCR a fost obligata sa inghita Bancorex si pentru ca bugetul statului sa aiba cu cine sa imparta povara pierderilor „bancii mileniului trei”.
BNR isi pune om la BCR
3 februarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 3 februarie 2000, 14:00
Plecarea lui Ion Ghica de la BCR era previzibila din vara anului trecut. Era o numai o problema de timp. Pozitia lui Ghica a inceput sa se subrezeasca o data cu primele reprosuri adresate conducerii BNR de catre presedintele BCR si, totodata, al Asociatiei Romane a Bancilor. Dupa prabusirea Bancorex, a Bancii Albina si cand devenise evident colapsul Bankcoop, Ghica a luat atitudine impotriva BNR. El a acuzat banca centrala ca nu a avertizat bancile din sistem asupra riscurilor la care se expun,
Etichete: arhiva,
bancorex,
ghica
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook