Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând de luni, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Institutului ‘Cantacuzino’, potrivit unui comunicat de pe site-ul BNR.
Aversul monedei din argint prezintă portretul şi numele doctorului Ioan Cantacuzino, inscripţia verticală „ROMANIA”, stema României, anul de emisiune „2021” şi valoarea nominală „10 LEI”, suprapuse peste inscripţia repetată, scrisă ca microtext, ‘INSTITUTUL CANTACUZINO’.
Aversul monedei din tombac cuprat prezintă portretul şi numele doctorului Ioan Cantacuzino, inscripţia verticală „ROMANIA”, stema României, anul de emisiune „2021” şi valoarea nominală „1 LEU”, suprapuse peste inscripţia repetată, scrisă ca microtext, „INSTITUTUL CANTACUZINO”.
Reversul comun monedelor din argint şi din tombac cuprat redă clădirea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’.
Cum vor arăta monedele?
Monedele din argint şi monedele din tombac cuprat, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 piese.
Preţurile de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 415,00 lei, exclusiv TVA, iar pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broşura de prezentare 110,00 lei, exclusiv TVA.
Conform BNR, monedele din argint şi monedele din tombac cuprat cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Institutului ‘Cantacuzino’ au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Institutul „Cantacuzino” a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Profesorul Cantacuzino fondase si conducea „Laboratorul de Medicină Experimentală” încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din București.