Apare o nouă monedă în România! Este vestea zilei de la Banca Națională a României care a decis oficial. Evenimentul se întâmplă luni, 5 septembrie.
Banca Naţională a României (BR) a anunțat miercuri că va lansa lunea viitoare, în data de 5 septembrie, chiar în ziua în care începe anul școlar, o monedă din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Gheorghe Petraşcu în circuitul numismatic intern.
Conform informațiilor oficiale BNR, aversul monedei prezintă un fragment dintr-o pictură a lui Gheorghe Petraşcu, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” şi stema României. Mai mult, reversul monedei redă portretul pictorului Gheorghe Petraşcu şi inscripţia „150 DE ANI DE LA NASTERE” suprapuse pe o paletă de pictură, numele acestuia şi anii între care a trăit „1872-1949”.
Astfel, monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de doar 5.000 piese.
Preț de vânzare de 450 de lei
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Gheorghe Petraşcu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Este a patra monedă comemorativă din argint lansată de BNR, anul acesta, după cele dedicate a 125 de ani de la nașterea lui Tudor Vianu, 140 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan și 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce.
BNR: Rata creditelor neperformante a coborât în iunie la 3,01%
Rata creditelor neperformante era, la finele trimestrului al doilea din 2022, de 3,01%, faţă de 3,31% la sfârşitul trimestrului anterior, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).
În iunie 2022, în România erau 34 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 664,4 miliarde lei, cu 22,6 miliarde lei mai mari, comparativ cu martie 2022.
Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 88,5% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 67,6%. De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în iunie 2022, de 21,43%, faţă de 21,37% la finele lunii martie