BNR lansează o monedă ce va purta chipul lui Camil Petrescu

Banca Națională a României (BNR) va lansa luni, 9 septembrie, o monedă de argint pentru a comemora 130 de ani de la nașterea scriitorului Camil Petrescu.

Aversul monedei va prezenta o compoziție inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu. De asemenea, vor fi incluse inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2024”.

Avers monedă Camil Petrescu
Avers, SURSA FOTO: BNR

Reversul monedei prezintă portretul lui Camil Petrescu, împreună cu numele său și anii între care a trăit, „1894” și „1957”.

Revers monedă Camil Petrescu
Revers; SURSA FOTO: BNR

Monedele din argint sunt livrate într-o capsulă de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, disponibile în limbile română, engleză și franceză.

Certificatele de autenticitate sunt semnate de guvernatorul BNR și de casierul central. Prețul unei monede de colecție este de 510 lei, exclusiv TVA, și include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Tirajul maxim disponibil este de 5.000 de piese.

Iată caracteristicile monedei:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă Rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant Zimțat
Calitate Proof

Monedele din argint, emise cu ocazia aniversării a 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu, au valoare de circulație pe teritoriul României.

Aceste monede vor fi disponibile pentru achiziție prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Monedă în onoarea lui George Matei Cantacuzino

Amintim că pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la nașterea celebrului arhitect George Matei Cantacuzino. Lansarea acestor monede în circuitul numismatic s-a realizat prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR. Tirajul maxim al monedei din argint a fost de 5.000 de piese.

Prețul de vânzare este de 500 de lei, plus TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din argint aveau putere circulatorie doar pe teritoriul României.

Reversul monedei din argint ilustrează portretul lui George Matei Cantacuzino, alături de anii în care a trăit (1899 – 1960) și inscripția „125 DE ANI DE LA NAȘTERE”.

Aversul monedei înfățișează Palatul Mogoșoaia, la restaurarea căruia a contribuit arhitectul român, și include inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, Stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2024”. Mai multe puteți citi aici.