BNR lansează o monedă dedicată aniversării lui George Călinescu
Conform unui comunicat al Băncii Naționale, aversul monedei include o parte din clădirea Academiei Române din București, al cărei membru titular a fost, inscripția „ROMANIA” într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul emisiunii „2024”.
Reversul monedei prezintă portretul lui George Călinescu, semnătura sa, numele și anii în care a trăit, „1899 – 1965”.
Monedele din argint sunt protejate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri explicative și certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză. Certificatele de autenticitate poartă semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.
Numărul maxim de monede din argint emise este de 5.000 de bucăți.
Prețul de vânzare pentru moneda din argint este de 500 de lei, fără TVA, incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Monedele din argint dedicate aniversării a 125 de ani de la nașterea lui George Călinescu au putere circulatorie în România. Lansarea acestor monede în circuitul numismatic se va realiza prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.
BNR va lansa o monedă de aur
Amintim că anul acesta Banca Națională a României (BNR) va emite o monedă de aur pentru a comemora 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. În acea perioadă istorică, aurul României a fost transportat în siguranță la Tismana, într-un efort concertat care a implicat BNR, Guvernul României, Marelui Stat Major, Biserica Ortodoxă și alte autorități. Operațiunea a avut loc într-un context în care securitatea aurului depozitat la București era amenințată.
„Se împlinesc anul acesta 80 de ani de când Banca Națională, cu sprijinul Guvernului României, Marelui Stat Major, Bisericii Ortodoxe și altor autorități, a transportat de aici, de la București la Tismana o mare cantitate de aur, într-un moment în care existența aurului aici, la Banca Națională, era pusă în pericol.
Operațiunea ”Neptun” și locul secret în care a fost ascuns aurul României. Peste 192 de tone, păzite de sute de soldați înarmați”, a spus la Antena 3 CNN, Adrian Vasilescu, consilier onorific la Banca Națională a României.
În prezent, nu se cunoaște în mod clar cine va fi reprezentat pe moneda de aur. Decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului de Administrație al BNR. Adrian Vasilescu a menționat că există posibilitatea ca guvernatorii Constantin Angelescu și Ion Lepădatu să fie luați în considerare. Constantin Angelescu a fost cel care a inițiat operațiunile legate de aur, în timp ce Ion Lepădatu s-a ocupat de organizarea și securitatea procesului la Tismana. Cu toate acestea, Vasilescu a subliniat că aceasta este o speculație personală la acest moment. Mai multe puteți citi aici.