De asemenea, BNR a decis să reducă rata dobânzii la facilitatea de creditare (LOMBARD) la 3%. De asemenea, faciltatea de depozit creşte la 0,50%. Mesajul se referă la întărirea politicii monetare sau de reducere a volatilităţii dobânzilor este de părere economistul-şef al BCR, Horia Braun.
În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii, a căror reducere ar influenţa direct lichiditatea din piaţă, comunicatul nu prezintă nicio informaţie.
„Problema de lichiditate pare a fi ne natură temporară. Atunci o să vii cu o scădere de RMO la lei nu prea adresează natura problemei. Problema de lichiditate vine din plăţile la buget mai mari în lunile trecute. Respectiv o colectare mai bună a redus lichiditatea din sistemul bancar. MFP întoarce lichiditatea înapoi în piaţă, prin plăţile de salarii pensii, bunuri şi servicii, însă returnarea nu se întâmplă imediat”, explică economistul-şef al BCR. Potrivit acestuia, nu e fost suficient excesul de lichiditate din piaţă pentru a acoperi această sincopă. „De asemenea, intervenţiile probabile ale BNR în piaţa valutară au contribuit la reducerea lichidităţii. ROBOR se va stabiliza când se reglează problema de lichiditate, respectiv când MFP începe să facă plăţi”, a conchis Horia Braun.