Banca Națională a României (BNR) testează un proiect pentru un leu digital, un pas important în direcția monedelor digitale. BNR analizează și se pregătește pentru lansarea monedei digitale RON. Deocamdată, aceasta este în faza de proiect și se estimează că va trece ceva timp până când va deveni și realitate.
BNR are în plan introducerea leului digital
Planul de implementare a monedei digitale RON este în continuare în faza sa incipientă, dar moneda digitală ar putea aduce avantaje semnificative.
Csaba Balint, membru în consiliul de administrație al BNR, a oferit o perspectivă asupra acestui proiect. De asemenea, el a vorbit și despre modul în care moneda digitală ar putea să aibă un impact asupra societății românești.
Oficialul BNR subliniază că în România nu se pune problema renunțării complete la banii cash, deoarece aceștia rămân încă extrem de importanți pentru populație.
De fapt, România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în privința încasării veniturilor în numerar, conform statisticilor. Acest lucru generează însă, în continuare, plăți la negru.
„Cred că în cazul României încă avem nevoie de cash, iar acesta va rămâne: este vorba despre încredere și obiceiuri. Foarte mulți români primesc încă salariul și pensia cash, în plic.
Nu văd niciun sens să schimbăm radical acest lucru. În ceea ce privește propunerea Guvernului legată de limitarea plăților în numerar, într-adevăr, acolo este o altă intenție, fiind legată de limitarea evaziunii fiscale”, a declarat Csaba Balint, conform Wall Street.
BNR are o abordare prudentă legată de adoptarea unei monede digitale
Pe de altă parte, la nivel european, Consiliul Băncii Centrale Europene are, de asemenea, planuri pentru un euro digital. Proiectul este în faza de pregătire și se estimează că va dura doi ani pentru finalizarea regulamentelor și luarea deciziei finale privind lansarea monedei euro digitale.
Csaba Balint a precizat că BNR abordează cu prudență introducerea monedei digitale RON și se concentrează mai întâi pe înțelegerea tehnologiei. În acest scop, a fost înființat un birou specializat pentru a analiza noile tehnologii financiare.
„BNR are o abordare prudentă în ceea ce privește adoptarea unei monede digitale. Noi ne focusăm mai mult la înțelegerea noii tehnologii.
Am înființat un birou care analizează acest lucru. Lumea se schimbă este important să știm ce se întâmplă și care sunt avantajele și dezavantajele acestei monede digitale”, adaugă Csaba Balint.