Moneda din aur, cu o valoare de 100 de lei, are o formă rotundă, cu marginea zimţată şi diametrul de 21 de milimetri. Greutatea este de 6,452 de grame.

Aversul monedei prezintă o compoziţie reprezentând partea superioară a Columnei lui Traian, iar în plan secund un detaliu de pe aceasta, inscripţia "Romania", valoarea nominală "100 Lei", stema României şi anul de emisiune 2013.

Reversul redă o compoziţie reprezentând partea inferioară a Columnei lui Traian, suprapusă peste un detaliu al acesteia conţinând inscripţia de la baza columnei, silueta monumentului şi inscripţia "Columna lui Traian".

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.700 lei/bucată, iar tirajul emisiunii numismatice este de 250 de exemplare.

Moneda din aur dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian are putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.