Mugur Isărescu, discurs la Muzeul Național de Artă din Timișoara
Banca Națională a României (BNR) a emis o monedă de argint cu chipul sculptorului român Constantin Brâncuși, marcând astfel încheierea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată la Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Cu doar 5.000 de exemplare disponibile, moneda poate fi achiziționată prin sucursalele BNR din București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța, la prețul de 547,40 lei începând de marți, 30 ianuarie.
Moneda de argint emisă de BNR reprezintă un omagiu adus marelui artist român. Moneda are pe față portretul lui Constantin Brâncuși. Pe revers se află clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut prezentarea oficială a monedei la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Aici a subliniat importanța expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.
Isărescu a evidențiat că Brâncuși reprezintă o sursă de inspirație, chiar și pentru bancheri, și că prima monedă emisă după 1989, în 1991, îl avea pe Brâncuși.
De asemenea, guvernatorul a menționat implicarea BNR în susținerea unor proiecte culturale, precum expoziția „Cumințenia pământului”.
„Mă aflu astăzi aici, la închiderea expoziţiei care va rămâne în conştiinţa culturală a ţării României pentru multă vreme de acum încolo. Expoziţia este o reuşită excepţională şi o spun ca un uşor cunoscător, am rădăcinile în zona în care s-a născut şi Brâncuşi.
Persoanele şi instituţiile implicate în organizare merită felicitările şi recunoştinţa noastră, a celor care am putut să ne bucurăm de această frumoasă realizare culturală.Am remarcat în zilele din urmă că despre această expoziţie şi despre Brâncuşi au scris cele mai prestigioase publicaţii internaţionale cum ar fi Financial Times.
(…) Am înţeles de mult că simbolurile culturale sunt esenţiale pentru încrederea românilor în ei, pentru încrederea noastră în noi înşine ca naţiune. Brâncuşi, prin puterea artei şi personalităţii sale, este o extraordinară sursă de inspiraţie, inclusiv pentru noi, chiar dacă suntem bancheri.(…)”, a declarat Mugur Isărescu, duminică, la Timişoara.
BNR susține proiectele culturale importante pentru România
Mugur Isărescu a subliniat că, în ciuda preocupărilor legate de bani, bancherii au și înclinații culturale. De asemenea, el mai spune că Banca Națională este pregătită să susțină proiecte culturale importante pentru țară.
El a evidențiat eșecul subscripției din 2016 pentru achiziționarea operei „Cumințenia pământului”. Totuși, a exprimat disponibilitatea BNR de a găsi soluții pentru reluarea acestei misiuni culturale.
„Sperăm să se bucure de succes şi să reprezinte un bun prilej de amintire a acestei manifestări culturale excepţionale. (…) Brâncuşi este o adevărată sursă de inspiraţie. În acest sens, inclusiv noi, chiar dacă suntem bancheri, mai încăpăţânaţi, mai cu preocupările noastre despre bani, eventual mai mercantilişti, vedeţi că avem înclinaţiile noastre culturale.
De aceea, prima monedă după 1989, în ’91, probabil că ştiţi, îl avea pe Brâncuşi. (…) Am găzduit pentru 6 luni, în holul de marmură şi în muzeul învecinat din Bucureşti, Cuminţenia pământului, în speranţa că subscripţia din 2016 ar fi putut duce la achiziţia operei.
O misiune care ştim acum că este eşuată, dar pentru care probabil va trebui să găsim soluţii să o reluăm. (…) Noi de la Banca Naţională suntem pregătiţi să participăm la această încercare”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la Timişoara.