Banca Națională nu va modifica dobânda de politică monetară în ședința de joi, 31 martie, conform Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Analiștii estimează ca actualul nivel, de 6,25%, va rămâne nemodificat până la sfârșitul anului.
BNR a modificat ultima oară dobânda de politică monetară anul trecut în mai, după care a menținut-o la actualul nivel, de 6,25%. Trendul de micșorare a dobânzii a fost stopat de majorarea cotei de TVA de anul trecut de la 19% la 24%, care s-a tradus prin creșterea ratei anualizate de inflație. Cum în prezent inflația se menține ridicată, la un nivel de 7,6% în februarie, banca centrală nu poate reduce dobânda de politică monetară chiar dacă dobânzile de pe piața interbancară sunt sub nivelul acesteia.
Majoritatea dintre cei 70 de analiști de pe piața financiară reuniți în AAFBR au prognozat menținerea actualului nivel de dobândă până la sfărșitul anului, urmând ca până la finele lui 2012 să scadă până la 5,75%. Estimările pentru anul viitor variază însă mai mult, fiind cuprinse între 4% și 7%.
„În ceea ce priveşte aşteptările privind rata de politică monetară pentru finalul acestui an, majoritatea respondenţilor la sondaj se aşteaptă ca rata de politică monetară să rămână nemodificată la 6,25%. În sondajele anterioare era anticipată o scădere a acesteia la 5,75%. Estimările variază între 5,50% şi 6,25%”, se arată în comunicatul AAFBR.
Se estimează, de asemenea, și menținerea actualelor niveluri ale rezervelor minime obligatorii, de 15% pentru pasivele în lei și de 25% pentru cele în valută. Pentru acest an prognoza indică păstrarea acestor niveluri ale rezervelor minime obligatorii în valută și reducerea până la 12% anul viitor, iar pentru cele în lei analiștii văd o reducere până la 20% din acest an.