Eugen Radulescu, seful Directiei stabilitate financiara din BNR, a lasat de inteles intr-un comentariu pe Facebook ca printre viitorii beneficiari ai legii conversiei creditelor in franci elvetieni se numara si un debitor care a luat un credit de un milion de euro ca sa cumpere actiuni la Transelectrica. Potrivit BNR, 40 de persoane au luat credite de peste un milion de franci elvetieni si vor putea beneficia de legea conversiei.
"In intelepciunea lor, politicienii au si explicat asta (si au votat unanim!!!) : pentru ca bancile i-au inselat pe clienti, nu le-au spus destul despre riscul valutar, si de aceea trebuie pedepsite – inclusiv pentru creditele de, sa spunem, un milion de franci pentru a cumpara actiuni la Transelectrica. Bietul client a fost inselat de banca, nu-i asa, veroasa. Iar asta este atat de limpede, ca nici nu mai e nevoie de un judecator care sa constate inselatoria – o poate face foarte bine si Parlamentul…", arata Eugen Radulescu intr-un comentariu pe Facebook.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a declarat pentru HotNews.ro ca 40 de clienti au luat 45 de credite de peste un milion de franci, iar alti 201 clienti au luat credite cu valoarea cuprinsa intre jumatate de milion si un milion de franci elvetieni. Numarul total de clienti cu credite in franci elvetieni este de 51.334, iar soldul total al creditelor este de 5,6 miliarde lei.
Reamintim ca Parlamentul a adoptat saptamana trecuta legea care prevede posibilitatea convertirii creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii. Parlamentul a eliminat o prevedere introdusa de comisia de buget – finante care prevedea un plafon maxim de 250.000 de franci. Guvernul a anuntat luni ca va ataca legea la Curtea Constitutionala, iar premierul a explicat ca legea nu trebuie sa se adreseze "speculatorilor", ci "celor carora le este pus in pericol venitul lunar".