„În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 24 martie 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari.”, a transmis BNR.
Cum vor arăta monedele?
Aversul monedei din aur redă cupola Palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”. Aversul monedei din argint redă cupola palatului Adunării Deputaţilor din Bucureşti, în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”.
Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele Regelui Ferdinand I şi al lui Ion I.C. Brătianu şi inscripţiile „ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI – 100 ANI” şi „1923”.
Monedele de aur și argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și însoțite de broșuri de prezentare, dar și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe acestea se vor găsi semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Ce preț vor avea acestea?
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, în timp ce pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, potrivit comunicatului.
Monedele din aur şi argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Mari au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Bursele au deschis pe roșu
Luni, 20 martie 2023, toate bursele au deschis pe roșu, iar indicii au scăzut accelerat după weekend-ul care a schimbat radical sistemul bancar din Europa.
Acțiunile UBS, cea mai mare bancă elvețiană, au scăzut, luni, cu 8,8% la deschiderea burselor, după ce a încheiat un acord de salvare a Credit Suisse, în valoare de 3,25 de miliarde de dolari americani. De altfel, acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 62% după ce tranzacția, care a fost negociată în weekend, a evaluat acțiunile sale la un preț mult sub prețul de închidere de vineri, 17 martie 2023.
UBS a fost nevoită să cumpere Credit Suisse pentru a o salva de la o prăbușirea care ar fi dus la un colaps al întregului financiar mondial, având în vedere expunerile acestei bănci pe piețele internaționale. Banca Națională a Elveției a fost de acord să ofere o linie de lichiditate de 100 de miliarde de franci elvețieni, susținută de o garanție federală de neîndeplinire a obligațiilor de plată ca parte a tranzacției.