BNR a extins lista activelor eligibile acceptate în operațiunile monetare, incluzând și obligațiunile denominate în dolari SUA, emise de România pe piaţa externă şi preluate în sistemul SaFIR prin intermediul conexiunii directe cu sistemul Euroclear, respectiv obligaţiunile înregistrate sub codul ISIN dedicat investitorilor nerezidenţi SUA. Nivelul marjei care se deduce din valoarea de piaţă a activelor eligibile pentru a se obţine valoarea ajustată a acestora (haircut) aplicabil noilor instrumente eligibile va fi de 9%, pentru operaţiunile băncii centrale cu scadenţa de maxim o lună.
După cum explică Vlad Muscalu, economist șef al ING Bank, influența acestei măsuri va fi marginal pozitivă putând produce o lichiditate imediată mai mare, „dar influența va fi marginală deoarece este puțin probabil ca respectivele obligațiuni să fi ajuns efectiv în România”.
BNR: Obligațiunile în USD devin lichide, chiar dacă fizic nu prea există în România
29 februarie 2012, 15:00
Ultima modificare în 29 februarie 2012, 17:00
Chiar dacă bancherii au solicitat acceptarea portofoliilor de credite ipotecare ca active eligibile, BNR oferă de la 1 martie lichiditate imediată pentru obligațiunile de stat în dolari, chiar dacă ele nu au ajuns fizic în România.
Etichete: bnr,
lichiditate,
usd
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook