Pentru anul viitor, prognoza de inflaţie a fost coborâtă de BNR la un nivel de 3% de la 3,5%, cât era anterior.
Mugur Isărescu s-a referit la factorii care ar putea creşte presiunile inflaţioniste anul acesta şi la anul. "Risc de abatere în sus avem în special de la cursul leului. Sentimentul pozitiv parcă a dispărut. Pentru noi a fost o uşurare pentru că, mai în glumă, mai în serios, nu e uşor să lupţi cu intrări de capitaluri.
Acum tendinţa este nu neapărat de ieşire, dar de intrări mai reduse", a spus Isărescu. BNR a oferit lichiditate pieţeiDe cinci săptămâni, BNR a oferit în fiecare luni lichiditate pieţei.
Lichiditatea nu este bine distribuită între bănci din cauza lipsei de încredere. Avem exces de lichiditate dar unele bănci nu au acces al lichiditate. "Ca să nu se întâmple ceva, am luat această decizie", a spus Isărescu.
Presiunile inflaționiste din exterior au scăzut
"Presiunile inflaţioniste pe plan internaţional acţionează în favoarea unui proces dezinflaţionist. Cam toate preţurile grupelor mari de produse de materie primă care ne-au îngrijorat în perioada de vară acum scad. E vorba în special de materii prime agricole",a spus Isărescu.
În România volatilitatea cursului de schimb a fost relativ limitată. "Volatilitatea zlotului polonez şi a forintului maghiar a fost mult mai accentuată. Noi ne-am apropiat mai mult de coroana cehă", a mai spus Isărescu.
Inflaţia a scăzut peste aşteptări
Rata inflaţiei a scăzut în trimestul trei chiar mai mult decât ne aşteptam şi a intrat în interiorul benzii de variaţie din jurul ţintei, a spus astăzi Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei. "Pentru perioada următoare, ar fi bine să ne uităm şi la rata medie anuală a inflaţiei pentru a vedea în ce măsură scăderea inflaţiei se consolidează", a mai spus acesta.
Dacă ne uităm la rata medie anuală observăm că aceasta se situează peste 6%.Dezinflaţia pronunţată din trimestrul trei a fost determinată de preţurile volatile (fructe legume, ouă) ale produselor alimentare care au suferit corecţii majore.
"Avem apoi o deficienţă de cerere, care a ajutat la scăderea inflaţiei", a mai spus Isărescu. La creşterea inflaţiei au contribuit preţurile administrate. În sensul creşterii inflaţiei a acţionat şi deprecierea monedei naţionale faţă de euro şi faţă de dolar.
Prognoza de inflaţie a BNR a scăzut puternic: Doar 3,3% în 2011. VEZI și ce spune Isărescu despre bănci
7 noiembrie 2011, 12:48
Ultima modificare în 7 noiembrie 2011, 14:48
BNR a scăzut prognoza de inflaţie pentru 2011 în acest an, la 3,3%, de la 4,6%, a spus astăzi Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Etichete: bnr,
inflatie
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- UPDATE: Campionul Bute, cel mai bine plătit sportiv român
- UPDATE 2: Papandreou și-a asigurat sprijinul parlamentului. Urmează un guvern de uniune naţională
- Franța și Germania vor amânarea aderării Muntenegrului la UE
- FMI blochează a treia tranşă a împrumutului pentru Ucraina
- Avertizare MAE: Italia va fi blocată de greve
- Boc invită românii pe pârtiile din Poiana Brașov. Rămâne de văzut pe ce drumuri vor ajunge acolo.
- Ceața a bulversat traficul aerian: cinci avioane au aterizat la Constanța
- Bruxelles-ul va prelungi perioada de tranziție pentru laptele neconform
- Time Warner este fan Big Brother: Vrea să cumpere producătorul show-ului cu 1,4 miliarde dolari
- Șeful FMI vizitează Rusia