Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul l-a confirmat pe Liviu Dragnea, care, după o întâlnire comună, a arătat că inflația a fost influențată în principal de "elemente exogene", dar a explicat și că prețurile pentru energie, respectiv excedentul de cerere creat de majorările salariale au influențat semnificativ inflația și prognoza pentru viitor.
Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5% în 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.
Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a oscila în jurul valorii de 5% pe parcursul trimestrelor II şi III 2018, urmând a se reduce începând cu trimestrul IV din 2018 beneficiind de în mod substanţial şi de manifestarea unor efecte de bază favorabile, atribuibile pentru anul curent, influenţei şocului de ofertă din ultima parte a anului 2017, iar pentru anul viitor, celor din prima parte a anului 2018.
” ”Două treimi din inflaţie a venit din elemente exogene. Declaraţia comună, de după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, referitoare la componentele exogene, nu are nimic exagerat”, a decalrata guvrnatorul Mugur Isărescu.
El consideră că inflaţia se va plafona la 5% şi va scădea la 3,5% până la finalul anului, dar este greu de stabilit o ţintă în contextul în care există multe modificări fiscale.
„Preţurile la energie au contribuit şi ele decisiv la accelerarea inflaţiei”, a spus guvernatorul. Isărescu apreciază că există o diferenţă între viziunile unei bănci centrale şi ale politicienilor există nişte diferenţe.
”De regulă, o bancă centrală e mai prudentă. Să dea Dumnezeu să greşim, am vrea să greşim, adică excedentul de cerere să nu fie atât de mare. (…) Asta se vede în deficitele externe. (…) Toate băncile centrale din lume sunt mai prudente”, a spus Isărescu.
Cerere mai mare decât oferta înseamnă prețuri mai mari. Salariile prea mari pot pune probleme
Pe de altă parte, Isărescu apreciază că un factor important în creșterea inflației este și execedentul de cerere, determinat de creșterile salariale.
”De regulă, o bancă centrală e mai prudentă. Să dea Dumnezeu să greşim, am vrea să greşim, adică excedentul de cerere să nu fie atât de mare. (…) Asta se vede în deficitele externe. (…) Toate băncile centrale din lume sunt mai prudente”, a spus Isărescu.
Guvernatorul spune că piața muncii este foarte tensionată din cauza creșterilor salariale pe care nu le poate iopri nimeni.
”Declar public că nu cred că poate cineva din România să oprească creşterea salariilor. Doar să le tempereze creşterea. (…) Piaţa muncii rămâne foarte tensionată, problema salarizării din România este una reală. (…) Singura problemă este ca salariile să nu se ducă prea mult în sus”, a spus Isărescu.