‘Proiecţia curentă prevede atingerea unui maxim al ratei anuale a inflaţiei de 5,9% în trimestrul II 2013, urmat de o atenuare semnificativă până la începutul anului 2014 şi de consolidarea pentru restul intervalului de prognoză în apropierea nivelului de 3%. Accelerarea temporară a creşterii preţurilor de consum pe parcursul trimestrului II al anului curent reflectă exclusiv evoluţia componentelor exogene din punct de vedere al sferei de acţiune a politicii monetare – preţurile administrate, cele volatile alimentare (LFO), ale combustibililor şi produselor din tutun şi băuturilor alcoolice. Reluarea dezinflaţiei în partea a doua a anului 2013 va fi facilitată, în condiţiile preconizării în scenariul de bază a ipotezei unui an agricol normal, de tranziţia de la un efect statistic de bază advers la unul de stres contrar, de aşteptat să influenţeze relativ favorabil dinamica preţurilor LFO şi a celor ale produselor alimentare procesate incluse în indicele CORE2 ajustat’, se arată în document.
Inflaţia CORE2 exclude preţurile administrate şi cele cu o volatilitate ridicată, precum legume, fructe, ouă, combustibili.
‘Rata inflaţiei CORE2 ajustat este prognozată a se înscrie pe o traiectorie descendentă, de la nivelul de 3,3% atins la finele anului 2012 la un minim de 2% la sfâşitul anului curent, urmând a se stabiliza în cursul anului 2014 în jurul valorii de 2,2%’, arată datele BNR.
Guvernatorul băncii centrale a arătat, joi, că Banca Naţională a României (BNR) a menţinut proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 3,5%, iar pentru 2014 se aşteaptă la 3,2%.
SURSA: Agerpres