Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale, a criticat marți declarațiile făcute anterior de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cu privire la posibilitatea declanșării unei crize economice sau a unei recesiuni în România.
”E periculos și inadecvat să facem astfel de calcule pe plan intern. Toate crizele vin, încă din 1907, din SUA.
”Unii nu fac diferența”
Pentru a avea o recesiune, trebuie să avem trei trimestre consecutive de avans negativ al PIB și nu există semnale că s-ar putea întâmpla acest lucru.
Există unii care nu fac diferența între recesiune și criză economică”, a declarat Vasilescu pentru Antena 3.
Declarațiile reprezentantului BNR au venit în contextul în care ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, întrebat de jurnalişti dacă majorarea pensiilor anunţată pentru luna septembrie este sigură, a răspuns că aceasta este prevăzută în buget, dar ia în calcul şi un scenariu negru, acela al unei recesiuni.
Greu de crezut că vine o criză
”Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”, a declarat Florin Cîţu.
Este greu de crezut că o criză ca cea din 2008 va veni prea curând, declara Adrian Vasilescu, la finele anului trecut.
”Din mai multe motive. În primul rând că din America nu se anunță o criză, iar din 1907 și până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză.
Recesiunile sunt frecvente
Până acum, crizele vin numai din America, iar o criză de obicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol. Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea.
Dacă astă-vară discuțiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi, iată că după venirea toamnei discuțiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 – 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol.
Recesiunile sunt frecvente, pentru că mai au și economiile nevoie de odihnă, obosesc și se mai odihnesc într-o recesiune”, a explicat consultantul BNR.