Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României a decis, în prima şedinţă de politică monetară din 2010, să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, şi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
„În şedinţa din 5 ianuarie 2010, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
– Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,5 la sută pe an de la 8,0 la sută pe an, începând cu data de 6 ianuarie 2010;
– Gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară;
– Menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
CA al BNR reiterează că BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare”, se precizează într-un comunicat al Băncii Centrale.
Decizia reducerii dobânzii de politică monetară a fost luată „pentru asigurarea unei perspective de convergenţă a ratei inflaţiei către ţintele stabilite”, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale.
Comunicatul integral al Consiliului de Administraţie al BNR poate fi descărcat Aici
Ilie Şerbănescu: Băncile nu vor reduce dobânzile
Efectul deciziei BNR asupra dobânzilor practicate de către băncile comerciale va fi nul, susţine analistul economic Ilie Şerbănescu.
„Aceste măsuri nu vor avea niciun efect asupra băncilor. Băncile din România sunt străine şi fac politica lor care este dictată de staff-urile din Occident. Eu nu văd nicio scădere a dobânzilor practicate de bănci deşi vor veni unii analişti care vor afirma contrariu”, a declarat pentru capital.ro Ilie Şerbănescu.
Referitor la faptul că Banca Centrală a păstrat totuşi neschimbat nivelul rezervelor minime obligatorii, atât la lei, cât şi la valută, Ilie Şerbănescu afirmă că oficialii BNR au încercat în acest fel să îşi păstreze un instrument de presiune asupra băncilor comerciale.
„Rezervele minime erau singurul instrument prin care BNR mai putea controla băncile dar şi acesta i-a fost luat de acordul cu Fondul (FMI. n.r). Băncile nu au interes să dea credite şi nici nu au cui pentru că România nu mai are economie”, a mai spus cunoscutul analist economic.
Noul nivel al dobânzii de politică monetară este cu trei puncte procentuale peste nivelul maxim al inffaţiei stabilit de BNR pentru acest an, respectiv 4,50% (inclusiv nivelul maxim de variaţie de 1 pp) .De asemenea, conform datelor Băncii Centrale, valoarea inflaţiei (nov.2008 – nov. 2009) este de 4,65%.
Leul se întăreşte
Tendinţa de întărire a monedei naţionale a continuat şi astăzi, mai ales în prima parte a zilei, chiar dacă decizia BNR de reducere a dobânzii monetare a mai domolit avântul investitorilor.
Moneda naţională a câştigat teren atât în faşa euro (o creşterre de 0,44%) cât şi în faţa dolarului american (+ 0,73%).
Astfel, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2077 lei/euro, faţă de 4,2265 lei/euro, cât a fost luni. Pentru moneda americană, BNR a stabilit o rată de schimb de 2,9186 lei, cu 2,15 bani sub referinţa de luni, de 2,9401 lei/dolar.