BNR: Rezervele valutare au scăzut în luna august. Cât de mare este rezerva de aur a României

BNR

SURSA FOTO: Dreamstime

BNR (Banca Naţională a României) a anunțat că în ultima lună, rezervele valutare au scăzut la 53,901 miliarde euro. La 31 iulie 2023, acestea se situau la un nivel de 53,936 miliarde euro.

BNR anunță scăderea rezervelor valutare în luna august 2023

BNR a publicat datele potrivit cărora în luna august, rezervele valutare au scăzut la nivelul de 53,901 miliarde euro. Comparația a fost făcută faţă de nivelul de 53,936 miliarde euro existent la 31 iulie 2023.

Instituția a explicat operațiunile care au condus la aceste rezultate. Printre acestea s-au numărat încasări de 1,932 miliarde euro și plăți de 1,967 miliarde euro:

„La 31 august 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53,901 miliarde euro, faţă de 53,936 miliarde euro la 31 iulie 2023. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 1,932 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor; alimentarea contului Comisiei Europene şi altele;

Ieşiri de 1,967 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în sumă de 1.209,48 milioane dolari americani) şi altele”, arată datele BNR.

Care este situația rezervei de aur a României

Potrivit datelor BNR, nivelul rezervelor de aur s-a păstrat la 103,6 tone. Această stagnare s-a datorat evoluţiilor preţurilor internaţionale. Valoarea rezervei naționale de aur s-a situat la 5,958 miliarde euro.

În ceea ce privește rezervele internaționale ale României (care includ valute și aur), BNR anunță că, la data de 31 august 2023, acestea au însumat 59,859 miliarde euro. Acestea se situau la nivelul de 59,843 miliarde euro la data de 31 iulie 2023.

Plățile scadente în luna septembrie 2023 pentru datoria publică denominată în valută, fie directă, fie garantată de Ministerul Finanțelor, totalizează aproximativ 747 de milioane de euro.

Poziția BNR cu privire la măsurile fiscal-bugetare dorite de Guvern

Conform informațiilor furnizate de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, implementarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare ar putea contribui la intensificarea corecției deficitului de cont curent, simultan cu reducerea deficitului bugetar. Aceasta ar putea avea un impact pozitiv, inclusiv asupra costurilor de finanțare a economiei și asupra evoluției cursului de schimb al leului.

„Implementarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare aflate în discuţie, dar neadoptate deocamdată, ar fi de natură să accentueze corecţia deficitului de cont curent, odată cu reducerea celui bugetar, cu repercusiuni favorabile inclusiv asupra costurilor de finanţare a economiei şi a comportamentului cursului de schimb al leului”, au susţinut membrii Consiliului.