Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii septembrie, la nivelul de 43,711 miliarde de euro, în creştere cu 2%, faţă de 42,851 miliarde de euro înregistrate la 31 august 2022, informează BNR într-un comunicat.

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro

Banca Națională transmite că în cursul lunii au avut loc intrări de 3,667 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 1,350 miliarde de euro); alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 2,807 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Potrivit comunicatului, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,669 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2022 au fost de 49,380 miliarde de euro, faţă de 48,565 miliarde de euro la 31 august 2022.

Plăţile scadente în luna octombrie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 234 milioane euro.

Investiţiile străine directe s-au ridicat anul trecut la 8,9 miliarde euro în România

Pe de altă parte, BNR a anunțat vineri, 30 septembrie, că investițiile străine directe s-au ridicat anul trecut la 8,9 miliarde euro în România, din care 6,7 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, incluzând profitul reinvestit în valoare de 4,58 miliarde euro.

Potrivit analizei realizată de BNR și Institutul Național de Statistică (INS), aportul la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD a fost de 2,16 miliarde euro. Mai mult, 2,1 miliarde euro au reprezentat euro instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe).

Soldul total al investiţiilor străine directe era la finele anului trecut de 100,28 miliarde euro, din care 70,2 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70%).

În ceea ce priveşte veniturile din investiţii realizată de companiile străine din România, acestea se ridică la 8,89 miliarde euro, potrivit BNR.